Κρίση Ελλάδας-Ρωσίας: Στο κάδρο η Εκκλησία

Κρίση Ελλάδας-Ρωσίας: Στο κάδρο η Εκκλησία

Ενδείξεις βαθύτερης εμπλοκής της εκκλησίας στην ελληνο-ρωσική διπλωματική κρίση αναδεικνύει με δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάρωβα, καθώς εγείρει θέμα άρνησης χορήγησης visa σε κληρικούς από την ελληνική πρεσβεία.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τα αντίποινα της Ρωσίας κατά της Ελλάδας για τις απελάσεις διπλωματών, στο πλαίσιο των οποίων η Μόσχα απαγόρευσε την είσοδο τη χώρα του διευθυντή του γραφείου του Νίκου Κοτζιά. Η Αθήνα, είχε διαμηνύσει ατύπως, ότι θα απαντήσει στην πρόκληση.

Συνεπώς, οι δηλώσεις της κ. Ζαχάρωβα, θα μπορούσαν -εφόσον ευσταθούν- να ερμηνευτούν ως άτυπη απάντηση προς τη Μόσχα, ενώ η εμπλοκή κληρικών σε αυτή τη φάση της αντιπαράθεσης είναι ενδεικτική του ρόλου που έχουν στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό.

Διαφήμιση

Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ έθεσε το θέμα σε συνέντευξη Τύπου λέγοντας:

«Ζητάμε από την ελληνική πρεσβεία να σχολιάσει την κατάσταση και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύδει την πληροφορία»

Ξεκαθάρισε δε, ότι εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες των Ρώσων κληρικών, τότε πρόκειται για μία

«απαράδεκτη ενέργεια».

Ενώ συνεχίζοντας είπε:

«Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί πάντα στενά την κατάσταση γύρω από τις εκδόσεις βίζας για τους Ρώσους πολίτες. Ασφαλώς, οποιαδήποτε διάκριση όσον αφορά στην έκδοση κάποιας βίζας, είτε έχει να κάνει με τη χώρα, είτε με το επάγγελμα είτε με τη θρησκεία, είναι απαράδεχτη»

τόνισε χαρακτηριστικά.

Το πρόσφατο ιστορικό

Το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις Μόσχας και Αθήνας έχουν διανύουν δύσκολη περίοδο, ιδίως μετά την απέλαση δύο Ρώσων αξιωματούχων από την Ελλάδα και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα ακόμη δύο διπλωματών της Μόσχας.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε καταγγείλει την απόπειρα δωροδοκίας Ελλήνων αξιωματούχων και την προσπάθεια εμπλοκής στα εσωτερικά της χώρας, με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Τη Δευτέρα, από την πλευρά της, η Μόσχα προχώρησε στην επιβολή αντιμέτρων εις βάρος της Αθήνας, τα οποία ανακοινώθηκαν στον Έλληνα πρέσβη της ρωσικής πρωτεύουσας.