Πολύ χειρότερη απ ότι φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού είναι η κατάσταση στην Τουρκία, καθώς η παρατεταμένη πτώση της λίρας, και η συγκράτηση των επιτοκίων, είχαν ήδη στραγγίσει τα αποθεματικά σε ξένο νόμισμα και σε χρυσό που διέθετε η χώρα, ενώ οι διπλές κυρώσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ επιτάχυναν την προδιαγεγραμμένη κατάρρευση.
Συνεκτιμώντας τα στοιχεία από των τελευταίων μηνών, τη ραγδαία εξαΰλωση των διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας σε χρυσό και ξένο νόμισμα τον προηγούμενο μήνα και τον αντίκτυπο που είχαν στη λίρα οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και το δημοσίευμα των FT για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο χρόνος για την Τουρκική οικονομία πρέπει να έχει ήδη εξαντληθεί.
Όπως φαίνεται στο γράφημα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έριξε μόλις πρόσφατα στις αγορές ότι είχε και δεν είχε, σε ξένο νόμισμα, προκειμένου να καθυστερήσει την κατάρρευση.
Έτσι φαίνεται ότι εξηγείται και η φράση του Ταγίπ Ερντογάν:
“Αυτοί έχουν τα δολάρια τους, αλλά εμείς έχουμε τους ανθρώπους μας και τον θεό”
Η κατάσταση όμως εγκυμονεί κινδύνους και για την Ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς μόνο τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν άνοιγμα 140 δισ. στην Τουρκία.
Σε δίνη μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί και η Ελλάδα, η οποία αποτελεί τον “σάκο του μποξ” για την εκτόνωση της εσωτερικής έντασης του Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά όμως η κατάσταση είναι ακραία και οι ισορροπίες εύθραυστες.
Το προσφυγικό και οι παραβιάσεις του εναερίου χώρου είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές εξαγωγής της έντασης, δεν μπορούν όμως να αποκλειστούν ακόμα πιο επιθετικές συμπεριφορές.
Με το εξωτερικό χρέος να υπερβαίνει τα 460 δισ. δολάρια και να ανεβαίνει λόγω της διολίσθησης της λίρας, οι τράπεζες και οι ενεργειακές εταιρίες της χώρας θα είναι σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για παραπάνω από 3 μήνες. Αρχικά, όμως, η Fitch είχε προβλέψει ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για ένα έτος, ωστόσο η επιτάχυνση των εκροών με όλα τα μέσα εξαντλεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Από την άλλη πλευρά ο ρυθμός αύξησης των τουριστικών εισπράξεων είναι πολύ αργός, ενώ το κυρίαρχο νόμισμα εισροών είναι το ρούβλι, το οποίο επίσης δέχεται επίθεση από τις ΗΠΑ και χάνει διαρκώς έδαφος.
Ήδη, η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η πρόσβαση στα τραπεζικά app και στο ebanking, όταν πρόκειται για μεταφορές κεφαλαίων και αγορά ξένου νομίσματος είναι αργή, προβληματική και πολλές φορές δεν ολοκληρώνεται.
Υπ αυτές τις συνθήκες είναι πλέον ζήτημα ημερών, αν όχι ωρών, η επιβολή capital controls και η προσφυγή για βοήθεια στο ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα ή άλλο διεθνή οργανισμό.