Επίθεση Τραμπ στον Ερντογάν με διπλασιασμό δασμών

Επίθεση Τραμπ στον Ερντογάν με διπλασιασμό δασμών

Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τουρκίας ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αυξάνοντας την πίεση για την αποφυλάκιση του πάστορα Μπράνσον, τη στιγμή που λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η τουρκική οικονομία ταλανίζεται.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω twitter, ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ανακοίνωσε, καθώς όπως αναφέρει η τουρκική λίρα καταρρέει απότομα έναντι του «ισχυρού μας δολαρίου».

Ο (δασμός) στο αλουμίνιο θα είναι τώρα 20% και στο χάλυβα 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την περίοδο! σημειώνει ο αμερικανός πρόεδρος.

Διαφήμιση

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύει ότι οι διαπραγματεύσεις με την τουρκική αντιπροσωπεία την Πέμπτη δεν απέφεραν καρπούς.

Νωρίτερα, σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες να μην ανησυχούν για τις εκστρατείες κατά της Τουρκίας, λέγοντας ότι: “αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τους ανθρώπους και το θεό μας”. Ενώ τους κάλεσε να πουλήσουν τον χρυσό και να αγοράσουν λίρες.

Εντός ολίγων λεπτών μετά τα σχόλια του κ. Τραμπ, η τουρκική λίρα διολίσθησε ακόμη περισσότερο, με την πτώση της έναντι του δολαρίου να φτάνει αυτήν την ώρα (4.15 μ.μ.) το 12,5%.

Η ισοτιμία διαμορφώνεται σε ιστορικό ναδίρ, στις 6,40 λίρες ανά δολάρι.
TRYUSD Chart
Το τουρκικό νόμισμα καταγράφει απώλειες άνω του 35% από τις αρχές του έτους.