Στα στενά του Χορμούζ μεταφέρεται η κόντρα ΗΠΑ-Ιράν

Στα στενά του Χορμούζ μεταφέρεται η κόντρα ΗΠΑ-Ιράν

Σε οιονεί κρίση αναβαθμίζεται η κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στη Μέση Ανατολή μετά την ενεργοποίηση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, καθώς η ρητορική της Ουάσιγκτον δείχνει σαφή διάθεση πρόκλησης της Τεχεράνης.

Αν και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του Ιράν δεν απαντά στις αμερικανικές προκλήσεις παρά μόνο λεκτικά, οι πιθανότητες προβοκάτσιες που θα εξαναγκάσουν κάποιο θερμό επεισόδιο ενισχύονται.

Η ρητορική και στρατιωτική κλιμάκωση που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες αναμένεται να έχει επίδραση στις τιμές των ναύλων, στο πετρέλαιο, ακόμα και στα σιτηρά και τα υπόλοιπα εμπορεύματα που διακινούνται, ενώ θα έχει αντίκτυπο, αναπόφευκτα, στις αγορές μετοχών.

Διαφήμιση

Η Τεχεράνη έχει υπονοήσει στο παρελθόν ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλείσει το στενό του Χορμούζ, το οποίο αποτελεί κόμβο για τη ναυσιπλοΐα, απειλή όμως που αν και έχει πολλάκις διατυπώσει δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιήσει.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε αφήσει να εννοηθεί τον περασμένο μήνα ότι το Ιράν θα μπορούσε να κλείσει το στενό του Χορμούζ. Την περασμένη εβδομάδα το Ιράν πραγματοποίησε ναυτικά γυμνάσια στον Κόλπο, λίγα 24ωρα πριν την επαναφορά των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. Σημειώνεται δε ότι τέτοιου είδους στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγονται συνήθως το φθινόπωρο από τους Ιρανούς. Η χρονική συγκυρία που επελέγη δεν θεωρείται τυχαία και η Ουάσιγκτον εξέλαβε την κίνηση ως απειλή.

«Είναι αρκετά σαφές ότι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τα γυμνάσια αυτά για να μας στείλουν ένα μήνυμα»

δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Βότελ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

«Το ιρανικό καθεστώς ήθελε να δείξει πως διαθέτει στρατιωτικές δυνατότητες σε αυτό το στενό στρατηγικής σημασίας, που ελέγχει τον Κόλπο και από όπου διέρχεται περίπου το 30% του πετρελαίου που διακινείται διά θαλάσσης παγκοσμίως»

συμπλήρωσε.

Σημείωσε δε ότι σε αυτή την περιοχή το Ιράν μπορεί μεταξύ άλλων να ποντίσει νάρκες, να αναπτύξει ταχύπλοα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε βόμβες, ενώ διαθέτει επίσης πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας και ραντάρ.

«Είμαστε σε αυξημένη επαγρύπνηση. Μια από τις κύριες αποστολές μας είναι να εγγυηθούμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελευθερία των εμπορικών ανταλλαγών και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε στο σύνολο της περιοχής»

τόνισε ο Αμερικανός στρατηγός.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.