Τη σύσταση Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, στη θέση της Πολιτικής Προστασίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση των αιτιών που οδήγησαν στην απώλεια 93 ζωών κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στις 23-24 Ιουλίου, ενώ παράλληλα απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές.
Όπως είπε, πρόκειται για ενιαίο, αναβαθμισμένο φορέα, επικεφαλής του οποίου θα τοποθετηθεί διοικητής που θα αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά επιμέρους στοιχεία, όπως και η ιεραρχία της μεταξύ των σωμάτων ασφαλείας, η αυτονομία και η αυτοτέλειά της.
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός θέλησε να ολοκληρώσει το πλαίσιο δράσεων που άνοιξε με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τις φονικές πυρκαγιές, συνεχίστηκε με τις αποπομπές των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, την παραίτηση του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας και τη δικαστική διερεύνηση των ευθυνών και συνθηκών.
«Οφείλουμε να εξετάσουμε τα πώς και τα γιατί, αλλά και να πούμε “όχι” στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν αυτοί που έδωσαν τη μάχη»
δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι
«ούτε οι πυροσβέστες, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια».
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης για εκλογές δήλωσε ότι:
«
Το σημαντικό δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας. Να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό, όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια»
Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση του νέου φορέα, σημείωσε ότι μετά από τη συνάντηση που είχε με τους ακαδημαϊκούς Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα, από τους οποίους ζήτησε να κάνουν την αποτίμηση της κλιματικής αλλαγής, κάλεσε τον διακεκριμένο καθηγητή κ Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ να συγκροτήσει επιτροπή υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών. Όπως ανέφερε, η επιτροπή θα έχει στόχο να διερευνήσει άμεσα τις υποκείμενες αιτίες της τραγωδίας, αντικειμενικά και αδιάβλητα, και θα εκπονήσει έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να απαντήσει ευθέως στις ερωτήσεις που τίθενται από την κοινωνία, δείχνοντας ευαισθησία στο πλαίσιο της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης:
«Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα, και σε εμένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα: Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε ότι «οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος τα “γιατί” και τα “πώς”, με αδιάβλητες διαδικασίες».
Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε όλα να διερευνηθούν σε βάθος.
«Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Και να συστρατευθούν όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, στη δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια»,
είπε.