Πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit

Πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit

Στο προσκήνιο επανέρχεται το ζήτημα νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, καθώς ακτιβιστές της αντιπολίτευσης πιέζουν έντονα την κομματική ιεραρχία των Εργατικών να στηρίξει το σενάριο, επί της τελικής συμφωνίας με την ΕΕ, ενώ τα media το αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα στην πολιτική ατζέντα, εκμεταλλευόμενα τη συγκυρία που δημιουργείται από τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις για hard Brexit.

Στην πραγματικότητα, στόχος είναι να τεθεί σε δημοψήφισμα η τελική συμφωνία για το Brexit -εάν επιτευχθεί- ή το όποιο τελικό καθεστώς προτείνει η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, όπου ενδεχόμενη απόρριψη θα συνεπάγεται υπαναχώρηση έναντι του άρθρου 50.

Η βιωσιμότητα και η δυναμική του σεναρίου για δεύτερου δημοψηφίσματος Brexit, αυτή τη φορά επί της συμφωνίας, αναμένεται να κριθεί στο ετήσιο συνέδριο των Εργατικών στο Λίβερπουλ.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και οι προειδοποιήσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας για το ενδεχόμενο hard Brexit, ενισχύουν το επιχείρημα του δεύτερου δημοψηφίσματος.

Έως τώρα οι Εργατικοί έχουν προσπαθήσει να τηρήσουν πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ των υποστηρικτών του Brexit και των διαφωνούντων, επιδεικνύοντας σεβασμό στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, αν και η πλειοψηφία των μελών και υποστηρικτών του κόμματος σε εθνική κλίμακα τάχθηκε υπέρ της παραμονής.

Πολιτικά, η προώθηση ενός δεύτερου Δημοψηφίσματος θα αναδείξει μια ακόμη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Εργατικών και Συντηρητικών, καθώς θα καταργηθεί η έννοια της τελεσίδικης αποδοχής του αποτελέσματος της κάλπης, κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως απαξίωση της Δημοκρατίας, οδηγώντας σε επικίνδυνες ατραπούς το κόμμα.

Για την ώρα, πάντως, ακόμα και οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται δεν βοηθούν ιδιαίτερα να καθαρίσει το τοπίο, καθώς τα αποτελέσματα προδίδουν διχασμό.

Ακόμα όμως και να ψηφιστεί η θέση για δεύτερο δημοψήφισμα στο συνέδριο των Εργατικών, αυτό δεν συνεπάγεται de facto αλλαγή πολιτικής από τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Άλλωστε, όταν το θέμα τέθηκε προς ψήφιση στο συνέδριο του Εμπορικού Συνδικάτου, του μεγαλύτερου χρηματοδότη των Εργατικών, επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία ώστε να μην περιοριστεί η ευελιξία του προεδρείου και να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.