Επτά συλλήψεις για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος στην πΓΔΜ

Επτά συλλήψεις για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος στην πΓΔΜ

Τη σύλληψη επτά υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της πΓΔΜ, καθώς όπως έγινε γνωστό οι αρχές έχουν στοιχεία που τους εμπλέκουν άμεσα με το Ισλαμικό Κράτος.

Πρόκειται για δράση στο πλαίσιο της επιχείρησης “πυρήνας”, η οποία αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για την εξάρθρωση πυρήνων που δημιουργούνταν στη χώρα από μαχητές που επέστρεφαν από το Ιράκ και τη Συρία το 2015-16. Οι συλληφθέντες ηλικίας από 23 έως 47 ετών έχουν όλοι “Μακεδονική” υπηκοότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014, η πΓΔΜ ψήφισε τροπολογίες για την ποινικοποίηση της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση ακόμη και εκτός της χώρας, έτσι ώστε να συλληφθούν και να δικαστούν όσοι είχαν ενταχθεί στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους. Η κατώτερη ποινή που προβλέπει ο νόμος είναι η πενταετής κάθειρξη για όσους συμμετέχουν σε ξένες παραστρατιωτικές οργανώσεις, ακόμα και για όσους κριθούν ένοχοι για υποστήριξη τέτοιων ενεργειών.

Διαφήμιση

Σήμερα, η στρατολόγηση Αλβανών-μουσουλμάνων από την πΓΔΜ είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ωστόσο οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 30 πολίτης της πΓΔΜ έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ και τη Συρία πολεμώντας στο πλευρό του ISIS.