Το hard Brexit τρομάζει τις αγορές, βουτιά της στερλίνας

Το hard Brexit τρομάζει τις αγορές, βουτιά της στερλίνας

Η στερλίνα επιστρέφει στο στόχαστρο των αγορών, καθώς οι συνομιλίες με την Ευρώπη για το Brexit φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο και οι πιθανότητες για hard Brexit είναι πλέον άνω του 50%, εγείροντας ανησυχία για την επόμενη ημέρα.

Η Τερέζα Μέι, παρά την αλλαγή υπουργού Brexit και υπουργού Εξωτερικών, επ αφορμής της Λευκής Βίβλου, που υποτίθεται ότι αποτελεί το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση συμβιβασμού με τις Βρυξέλλες, δεν φαίνεται ικανή να σηκώσει το φορτίο μιας συμφωνίας, καθώς δεν διαθέτει επαρκή υποστήριξη στο κόμμα της.

Σχετική προειδοποίηση απηύθυνε την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Διαφήμιση

Η στερλίνα υποχώρησε ήδη από αργά χθες το βράδυ σε χαμηλά 11 μηνών έναντι του δολαρίου, υπό το φόβο «no deal» και άτακτου Brexit που θα μπορούσε να πυροδοτήσει αναταράξεις στις επιχειρήσεις και την οικονομία ή ακόμη και ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.
GBPUSD Chart
Στον απόηχο άκρως απαισιόδοξων εκτιμήσεων από κυβερνητικά στελέχη, καθώς μαίνεται ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος, που ευνοεί την ανατίμηση του δολαρίου, η στερλίνα βυθίστηκε χθες το βράδυ έως και τα 1,2920 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2017. Στη συνέχεια οι απώλειες περιορίστηκαν, αλλά σήμερα το πρωί η ισοτιμία είναι και πάλι στα 1,2946 δολάρια ανά στερλίνα.

Στον αντίποδα ο Δείκτης Δολαρίου, που παρακολουθεί την πορεία του νομίσματος έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστών του στην αγορά συναλλάγματος, ενισχύεται στις 95,345 μονάδες, πολύ κοντά σε υψηλά ενός έτους.