Ιράν: Σε ισχύ αμερικανικές κυρώσεις και ευρωπαϊκή ασπίδα

Ιράν: Σε ισχύ αμερικανικές κυρώσεις και ευρωπαϊκή ασπίδα

Το Ιράν αποτελεί την πρώτη hot zone του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ, καθώς από σήμερα, στις 07.01 π.μ. ώρα Ελλάδος, τέθηκαν σε ισχύ οι νέες οικονομικές κυρώσεις της Ουάσιγκτον, για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ η ΕΕ ενεργοποίησε την “ασπίδα”.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από την ιστορική πολυμερή συμφωνία για τα πυρηνικά, που υπεγράφη το 2015, και η μονομερής επαναφορά των κυρώσεων πυροδοτούν έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και για επιπτώσεις στις αγορές πρώτων υλών και ευρύτερα στην παγκόσμια οικονομία.

Η Κομισόν όμως προκειμένου να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα θέτει από σήμερα σε εφαρμογή ένα νέο νόμο που παρεμποδίζει την εφαρμογή των κυρώσεων, παρέχοντας στις επιχειρήσεις κάλυψη και ανάκτηση ζημιών μέσω της ΕΕ.

Αν και το πρώτο πακέτο κυρώσεων αφορά κατά κύριο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τα μέταλλα, θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση και στην τιμή του πετρελαίου, λόγω της αβεβαιότητας και της έντασης που εισάγει στο διεθνές σύστημα.

Διαφήμιση

Οι αγοραστές ιρανικού αργού ετοιμάζονται ήδη για τον αποκλεισμό του από την παγκόσμια αγορά, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε τρεις μήνες. Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει άνοδο 0,4% στα 74 δολάρια το βαρέλι.


Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις- ειδικά οι πετρελαϊκές- ήταν οι πρώτες, που επέστρεψαν σε ιρανικό έδαφος το 2015 με συμμετοχή σε project πολλών δισεκατομμυρίων και υψηλές προσδοκίες, Τώρα οι περισσότερες επεναξετάζουν την έκθεσή τους στην Ισλαμική Δημοκρατία και δεν αποκλείεται να επιδιώξουν πώληση των μεριδίων τους.

Στην τοπική αγορά το ριάλ γράφει σημαντικές απώλειες, εξαιτίας των αμερικανικών πιέσεων. Η ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν πυροδοτήσει σποραδικές διαδηλώσεις στο Ιράν κατά της κερδοσκοπίας και της διαφθοράς, αλλά και στρέφουν τους Ιρανούςστο χρυσό σε αναζήτηση ασφάλειας.

Η πολιτική, διπλωματική και οικονομική απομόνωση του Ιράν αποτελεί διακηρυγμένο στόχο των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ενώ στο ίδιο μέτωπο συντάσσονται η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, χώρες που θα ενισχυθούν πολύπλευρα από αυτή την εξέλιξη.

Παράλληλα όμως, πλήττοντας το Ιράν, οι ΗΠΑ στοχεύουν έμμεσα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία οικοδόμησε προνομιακές σχέσεις μετά την άρση του εμπάργκο το 2015.