Η Google θέλει πλέον απεγνωσμένα να μπει στην κινεζική αγορά καθώς, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που απεικονίζονται στο infographic, η αγορά εκτός από μεγάλη έχει και σημαντικά έσοδα τα οποία χάνει, ενώ οι κανονισμοί σε ΗΠΑ και ΕΕ αναμένεται να περιορίσουν το λειτουργικό περιθώριο κέρδους και ως εκ τούτου να ανακόψουν το ρυθμό αύξησης κερδοφορίας.
Η διοίκηση της εταιρίας αντιλαμβανόμενη τη δυναμική που δημιουργείται στα οικονομικά της μεγέθη επιχειρεί να προηγηθεί των εξελίξεων, κίνηση που ωστόσο αποδεικνύει πως η εταιρία έχει αδυναμίες, οι οποίες είναι αντιληπτές από το κινεζικό καθεστώς και το οποίο ζητά την κατάργηση της ανωνυμίας και της ελευθερίας της έκφρασης, αρχές που μέχρι τώρα έχουν αποτελέσει τους πυλώνες ανάπτυξης για της αμερικανικής εταιρίας.
Συνεπώς, εγείρεται το εύλογο ερώτημα, πως θα αντιληφθούν οι χρήστες στον υπόλοιπο κόσμο την εκχώρηση από τη Google, τεχνολογίας που υποσκάπτει την ελευθερία και περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κυβέρνηση, η οποία διαθέτει ένα από τα πλέον ισχυρά συστήματα κατασκοπείας, σε μια περίοδο μάλιστα που η Δύση δίνει μάχες για την προστασία της δημοκρατίας από παρεμβάσεις στο internet που στόχο έχουν την χειραγώγηση της κοινής γνώμης με απώτερο σκοπό τον επηρεασμό του εκλογικού αποτελέσματος.
Ίσως, λοιπόν, μια κίνηση ανάπτυξης της Google στην Ανατολή, να φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα στη Δύση, που αποτέλεσε την κοιτίδα και το ενεργό κύτταρο της Google για χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google διέθετε παρουσία στην Κίνα, την οποία εγκατέλειψε πριν από οκτώ χρόνια υπό την πίεση διαρκών κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες φαίνεται ότι προέρχονταν από πόρους συνδεδεμένους με την κυβέρνηση της χώρας. Τώρα όμως, όπως μεταδίδουν οι New York Times, η διοίκηση της εταιρίας φαίνεται έτοιμη να επιστρέψει στην Κίνα και ετοιμάζει τα εργαλεία που απαιτεί το Πεκίνο για τη λογοκρισία της αναζήτησης και των emails.