Folli Follie: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Folli Follie: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Εξελίξεις ενδεικτικές της έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Folli Follie καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, θρυαλλίδα για τις οποίες αποτέλεσε, όπως φαίνεται, η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την επιβολή προστίμων για χειραγώγηση της μετοχής και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Υπ αυτό το πρίσμα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η παραίτηση του Φραγκίσκου Γρατσώνη από τη θέση του οικονομικού διευθυντή της εταιρίας, χθες και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εγκληματολογική έρευνα από την Alvarez & Marsal, δικαστική έρευνα και δικαστικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την παροχή στοιχείων. Η νέα παραίτηση ενός τόσο κομβικού παράγοντα από τη διοίκηση της Folli Follie είναι πιθανόν να πυροδοτήσει εξελίξεις οι διαστάσεις των οποίων δεν μπορούν να εκτιμηθούν, καθώς η εταιρία μόλις έχει λάβει προσωρινή προστασία από τους πιστωτές, ενώ έχουν κινηθεί -σύμφωνα με τη διοίκηση- οι διαδικασίες για την οργανωτική και διοικητική αναδιάρθρωση του ομίλου.

Κατά της εταιρίας έχουν κινηθεί ή ετοιμάζονται να κινηθούν μέτοχοι και ομολογιούχοι, ενώ ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται σε προμηθευτές και πελάτες από ανταγωνιστές και άλλους παράγοντες με στόχο να ναρκοθετηθεί η προσπάθεια αναδιάρθρωσης. Ο κλοιός που έχει στηθεί πέριξ της FF Group είναι στενός και αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αντιληπτές άλλες δράσεις πέραν της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εν τούτοις τα κατά καιρούς δημοσιεύματα του Τύπου είναι ενδεικτικά της προετοιμασίας τους, η οποία ακόμα και αν δεν εκπληρωθεί ως προοπτική ασκεί έντονη πίεση ούτως ή άλλως.

Διαφήμιση

Πριν από τον κ. Γρατσώνη παραιτήσεις είχαν υποβάλει ο πρόεδρος και μέλη της επιτροπής ελέγχου καθώς και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ενδείξεις που αν ερμηνευθούν υπό το φίλτρο της κρίσης που διέρχεται η Folli Follie, των δικαστικών και διοικητικών ελέγχων στους οποίους υποβάλλεται, τότε διαμορφώνεται μια μάλλον ζοφερή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό, καθιστώντας το μέλλον εξαιρετικά αβέβαιο και επικίνδυνο.

Ειδικότερα, πρώτος είχε παραιτηθεί ο Γενικός Διευθυντής των Attica Πολυκαταστήματα κ. Κούκουτσας και εν συνεχεία ακολούθησε το μέλος του ΔΣ και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Ευάγγελος Κουμανάκος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από την εταιρία, όμως, αποχώρησε και το ανεξάρτητο μέλος του ΔΣ και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δημήτρης Ποταμίτης, αποχώρηση ιδιαίτερα ηχηρή και… ανησυχητική.

Από νομικής πλευράς στοιχειοθετείται πλέον ένα μοτίβο που προκαλεί κατ ελάχιστον ερωτηματικά και υποψίες, τόσο για τα ευρήματα των ερευνών όσο και για τη δράση παραιτηθέντων και μη στελεχών, καθώς και τις μεταξύ τους σχέσεις. Οι εξελίξεις αποδομούν το μοντέλο διοίκησης της εταιρίας, συμπέρασμα το οποίο έχει αποδεχθεί με δηλώσεις και η διοίκηση της εταιρίας, προαναγγέλοντας μάλιστα αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εταιρία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία επιλογής νέου Οικονομικού Διευθυντή, ο οποίος θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και τα αυξημένα καθήκοντα της εν λόγω θέσης και πρόκειται να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωσή της αναφορικά με το πρόσωπο αυτό.

Νωρίτερα, τον Ιούνιο, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχε παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ελβετικής Dufry, στην οποία η FF Group κατέχει ποσοστό, κίνηση η οποία αποτελεί ένδειξη μομφής των υπολοίπων μελών του ΔΣ και μετόχων της εταιρίας στο πρόσωπό του, πλήττοντας καίρια το ήδη τρωθέν κύρος του.

Η Επιτροπή Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου, με δεδομένη την σύνθετη δομή του Ομίλου και των αυξημένων αναγκών κατά τη διάρκεια των ελέγχων (ΕΥ και A&M) που βρίσκονται σε εξέλιξη, ζήτησε από τον κύριο Γρατσώνη όπως παραμείνει στη διάθεσή της στο πλαίσιο της παραπάνω διαδικασίας και αυτός αποδέχθηκε.

Στο εν τω μεταξύ στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας ανέλαβε, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, ο πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Παναγιώτης Αλεξάκης, στο πλαίσιο προσπάθειας της διοίκησης να αποκαταστήσει την πληγείσα αξιοπιστία της.