Πολύ κοντά στην επιβολή capital controls βρίσκεται η Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς η χώρα έχει πλέον αποκλειστεί από τις αγορές, η λίρα διολισθαίνει καθημερινά σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ο πληθωρισμός και το εξωτερικό χρέος αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Οι αγορές, που από καιρό εκπέμπουν sos για την οικονομία, σήμερα οδήγησαν σε sell-off λίρα, ομόλογα και χρηματιστήριο, δίνοντας πλέον την αίσθηση οιονεί κρίσης.
Πλέον η κατάσταση φαίνεται μη αναστρέψιμη, ενώ τα σενάρια για προσφυγή στο ΔΝΤ που άρχισαν να διατυπώνονται πριν αρκετό καιρό και αξιολογούνταν ως ανεδαφικά, τώρα ακούγονται απόλυτα ρεαλιστικά.
Παρά το κραχ διαρκείας στις αγορές η κυβέρνηση Ερντογάν, που έχει θέσει υπό έλεγχο και την Κεντρική Τράπεζα, τηρεί σιγήν ιχθύος, ενώ έχει ανακοινώσει την αποστολή αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, με επίσημη αποστολή να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν σε νέο κύκλο επαφών με το ΔΝΤ.
Η σύγκρουση με τις ΗΠΑ για τη συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Μπράνσον καταγράφεται ως κομβικό σημείο, καθώς στιγματίζει και απαξιώνει διεθνώς τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τελεί πλέον και επισήμως σε διεθνή καραντίνα.
Η λίρα υποχώρησε για έβδομη συνεχόμενη μέρα έναντι του δολαρίου, μετά τη χειρότερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας που σημειώθηκε χθες, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων σημείωσε άνοδο 20%, τη μεγαλύτερη όλων των εποχών.
Τα στοιχεία για τα δίδυμα ελλείμματα, εμπορικό και τρεχουσών συναλλαγών αποτέλεσαν τη σπίθα για τη νέα ανάφλεξη στις αγορές.
Παρόλο που οι επενδυτές πιέζουν για σημαντική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν είναι επαρκή τα όποια μέτρα νομισματικής πολιτικής για να αντιστραφεί η κατάσταση.
Τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα ενίσχυσε τις εμπορικές τράπεζες με 2,2 δισ. δολάρια, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις πιέσεις προς τη λίρα, η οποία ενώ προσωρινά ανέκτησε τις ζημιές της, ακολούθως βυθίστηκε σε να χαμηλά ρεκόρ κατά τη διάρκεια της νύκτας, καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν την κίνηση ως απόδειξη ότι τα χέρια της κεντρικής τράπεζας παραμένουν δεμένα. Η πτώση της λίρας δεν έπληξε μόνον τους ιδιώτες, βύθισε επίσης και τις επιχειρήσεις στην άβυσσο.