Ανοιχτό μέτωπο με τη Ρωσία κρατάει ο Κοτζιάς

Ανοιχτό μέτωπο με τη Ρωσία κρατάει ο Κοτζιάς

Με διαρροές και ρητορική που κρατούν ανοιχτό το μέτωπο με τη Ρωσία απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στα αντίμετρα που ανακοίνωσε χθες, ένα μήνα μετά, η Μόσχα, στέλνοντας μηνύματα ακόμα και με τον τρόπο που επιλέγει να απαντήσει.

Χθες αρχικά κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ο Έλληνας πρέσβης, Ανδρέας Φυγανάς, στον οποίο επιδόθηκε διάβημα και υπόμνημα με τα ρωσικά μέτρα, ενώ στη συνέχεια εκλήθη στο ελληνικό ΥΠΕΞ ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Ανρέι Μασλόφ, στον οποίο επίσης επιδόθηκε διαμαρτυρία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται:

Διαφήμιση

«Στις 6 Αυγούστου, ο Ελληνας πρέσβης στη Ρωσία, Ανδρέας Φρυγανάς, εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του παρουσιάστηκε υπόμνημα, με το οποίο ενημερωνόταν η Ελλάδα για τα αντίμετρα που ελήφθησαν από τη ρωσική πλευρά, σε απάντηση των μη φιλικών ενεργειών της Αθήνας εναντίον Ρώσων διπλωματών, τον Ιούλιο».

Αυτές θα μπορούσαν να είναι οι τελευταίες πράξεις του “δράματος”, ωστόσο κάτι τέτοιο στη διπλωματική γλώσσα θα σήμαινε αποδοχή foul play από τον τελευταίο, καθώς τα αντίμετρα δικαιολογούνται εφόσον αποδεικνύεται “μη φιλική” ενέργεια από την Ελλάδα. Η Αθήνα όμως, δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο αλλά χαρακτηρίζει τις κυρώσεις της Ρωσίας “ασύμμετρες”, καθώς η Ελλάδα απέλασε και απαγόρευσε την είσοδο σε τέσσερα συνολικά άτομα για τα οποία υπήρχαν σαφείς αποδείξεις για τη δράση συγκεκριμένων προσώπων τόσο στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα όσο και έξω από αυτήν.

Συνεπώς, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στις ρωσικές κινήσεις «κατάλληλα και ανάλογα», φράση που φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί από διπλωματικούς κύκλους, μετά την ανακοίνωση των ρωσικών αντίμετρων.

Η επιλογή των διατυπώσεων, των μηνυμάτων και του τρόπου που αυτά αποστέλλονται είναι ιδιαίτερα προσεκτική και φέρει πάντα εξίσου ή και πιο σημαντικά στοιχεία για το κλίμα, την ένταση και την προοπτική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αν και διαμηνύει ότι θα απαντήσει, αφού χαρακτηρίζει τα ρωσικά μέτρα “ασύμμετρα”, εν τούτοις δεν έχει αναρτήσει -προς ώρας- σχετική ανακοίνωση. Όπερ σημαίνει, ότι αναμένει είτε υπαναχώρηση, ακόμα και σε άλλο μέτωπο, από τη Μόσχα, είτε θέλει να όταν απαντήσει να στείλει ένα νέο ξεκάθαρο και αποσυνδεδεμένο μήνυμα. Αν όμως δεν υπάρξει επίσημη απάντηση, ή αυτή είναι χαμηλότερων τόνων από την ανεπίσημη, τότε αυτό συνεπάγεται αλλαγή κλίματος στα παρασκήνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αποφάσισε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε δύο ακόμα, με την κατηγορία της παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, απόπειρα χρηματισμού κρατικού αξιωματούχου, αλλά και υπόνοιες για τον ρόλο που διαδραμάτισαν ρωσικά συμφέροντα με σκοπό την υπονόμευση των διαπραγματεύσεων και, εντέλει, της συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.