Χαμηλό παραμένει το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, καθώς παρά τις πρόσφατες τραγικές εξελίξεις, η κυβέρνηση διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς η αντιπολίτευση έχει εξαντλήσει τα θεσμικά της όπλα και η θερινή ραστώνη συμβάλλει στην αποκλιμάκωση εντάσεων, χωρίς ωστόσο όλα αυτά να συνεπάγονται και βελτίωση του κλίματος.
Η διατήρηση της πολιτικής κυριαρχίας επιβάλλει, σε αυτή τη φάση, ενέργειες πρωτοβουλίες κλίμακας, τις οποίες στο πλαίσιο της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας, έδειξε έτοιμος να αναλάβει.
Σειρά πολιτικών και οικονομικών μεταβλητών, ημερομηνίες ορόσημα και η υποβόσκουσα κοινωνική ένταση διαμορφώνουν μια ιδιαίτερα σύνθετη εξίσωση για τον προσδιορισμό των εξελίξεων. Το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης, η οποία όμως, επηρεάζεται αρνητικά-πολωτικά από τις φονικές πυρκαγιές. Παράλληλα, η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα επαναφέρει τις αγορές σε ρόλο καταλύτη. Τέλος, τα εθνικά θέματα, με πρώτο το Σκοπιανό και την κράτηση των δύο Ελλήνων στην Τουρκία συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση των άκρων.
Σε αυτό το περιβάλλον, η ατζέντα που θα καθοριστεί στο πλαίσιο της συζήτησης αναθεώρησης του Συντάγματος μπορεί να αποδειχθεί συνεκτική, τουλάχιστον περιφερειακά, επικαιροποιώντας τις διαχωριστικές γραμμές προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων.
Ο ανασχηματισμός παραμένει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει νέα δυναμική, ακόμα όμως αναζητείται ο καταλληλότερος χρόνος, ώστε επιδράσει θετικά στο κλίμα και να φέρει την πολυπόθητη ανανέωση, θέτοντας παράλληλα και τη βάση για ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις, εφόσον αυτό απαιτηθεί.
Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι επαναξιολογεί και τα πολιτικά δεδομένα, καθώς επιχειρεί να χειριστεί, πλέον, σε αυτόνομους κύκλους τα γεγονότα, ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο των πυρκαγιών στην έξοδο από το Μνημόνιο και τη ΔΕΘ, επιδιώκοντας παράλληλα να διαμορφώσει το έδαφος για το Σκοπιανό.
Αυτή τη στιγμή το πρώτο ορόσημο είναι η έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης στις 20 Αυγούστου, ενώ ακολουθεί η ΔΕΘ, το Δημοψήφισμα στην πΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου και το κρίσιμο -για τις συντάξεις- Eurogroup του Οκτωβρίου. Εν συνεχεία οι αυτοδιοικητικές και οι Ευρωπαϊκές εκλογές θα αποτελέσουν stress tests, εφόσον βέβαια η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό από τη Βουλή.
Με τη σκιά της τραγωδίας των πυρκαγιών να πέφτει βαριά πάνω στο πολιτικό σκηνικό, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα επιχειρήσει τον ανασχηματισμό μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, θέλοντας να δώσει στίγμα αλλαγής σελίδας, ενώ είναι άγνωστο ακόμα, αν και σε ποιο βαθμό αυτός θα επηρεαστεί απριόρι, από τις διαφαινόμενες εξελίξεις επ αφορμής του Σκοπιανού.
Με μείζον διακύβευμα την εμπέδωση του κλίματος πολιτικής σταθερότητας και αξιοπιστίας της κυβέρνησης, ώστε να επιταχυνθεί η είσοδος φρέσκου χρήματος στην οικονομία, το επιτελείο του Μαξίμου επιχειρεί να διαμορφώσει ασπίδα προστασίας της οικονομίας από τις πολιτικές διεργασίες. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει ο καθαρός διάδρομος μέχρι το τέλος του έτους, που έχει διασφαλιστεί μετά την αποτυχημένη πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.
Όπερ σημαίνει, ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιδιώξει την ατζέντα της χωρίς το φόβο εξωγενών παραγόντων μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να διαμορφώσει οδικό χάρτη για την προεκλογική περίοδο, ώστε να μη διαταραχθεί το αίσθημα σταθερότητας. Με δεδομένο ότι μετά τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα δεν διαθέτει “δίχτυ προστασίας” οι αγορές θα έχουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση κλίματος τόσο στην οικονομία όσο και στην πολιτική
Διαχείριση κρίσης
Η κυβέρνηση που συνεχίζει να κλυδωνίζεται στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών στην Αττική που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 91 ανθρώπους μέχρι τώρα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την απόδοση της πολιτικής ευθύνης που ανέλαβε δημοσίως ο πρωθυπουργός, θέλοντας να ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να στείλει μηνύματα ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα για τις πυρκαγιές, ενώ ξεκίνησε και η πολιτική εκκαθάριση με την παραίτηση-απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Τόσκα και την αντικατάσταση της ηγεσίας της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Ωστόσο, ο αντίκτυπος και η αποτελεσματικότητα των κινήσεων αυτών μένει να κριθεί στη συνέχεια.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε κατεδαφίσεις και παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα στη διαμόρφωση του οικιστικού ιστού, κινήσεις οι οποίες όπως δήλωσε είναι πιθανό να προκαλέσουν συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.
Υπό αναθεώρηση με στόχο την αναβάθμιση τίθεται και το θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο που διέπει την Πολιτική Προστασία, ενώ ακόμα δεν έχει κριθεί η τύχη του επικεφαλής.
Ο ανασχηματισμός, έτσι, αναδεικνύεται ως η κορυφαία κίνηση αναδιάταξης του κυβερνητικού σχήματος και προτεραιοτήτων.