Ο Μαδούρο γλίτωσε, ανοίγει νέος κύκλος έντασης

Ο Μαδούρο γλίτωσε, ανοίγει νέος κύκλος έντασης

Πολύπλευρες συνέπειες στο εσωτερικό της ταλανιζόμενης από τη φτώχεια και τις συγκρούσεις Βενεζουέλας αναμένεται να έχει η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Νικολάς Μαδούρο με drones κατά τη διάρκεια ομιλίας του, καθώς ισχυροποιεί το λαϊκό έρεισμα του αμφιλεγόμενου ηγέτη , ενώ ανοίγει νέο κύκλο έντασης.

Αν και η απόπειρα δολοφονίας του Μαδούρο δεν είναι δυνατόν να μεταβάλει τις ισορροπίες διεθνώς, καθώς η ΕΕ έχει τεθεί στο πλευρό των ΗΠΑ επιβάλλοντας κυρώσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω της διαρκούς βίας και των νεκρών από τις διαδηλώσεις.

«Σήμερα επιχείρησαν να με δολοφονήσουν»,

δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Κολομβίας Μανουέλ Σάντος ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Διαφήμιση

Η απόπειρα δολοφονίας βρέθηκε στο επίκεντρο διεθνούς αντιπαράθεσης, καθώς σενάρια που τη χαρακτηρίζουν στημένη κυκλοφόρησαν και έγιναν viral, παρά την ανάληψη ευθύνης μέσω του διαδικτύου από την τρομοκρατική οργάνωση Εθνικό Κίνημα Στρατιωτών με τα Πουκάμισα, που φέρεται να συστήθηκε πριν από 4 χρόνια.

«Αντιβαίνει στη στρατιωτική ηθική η υπεράσπιση κυβέρνησης που ξέχασε το Σύνταγμα και από την υπηρεσία του κράτους παρεκτράπη στο χυδαίο τρόπο αυτοπλουτισμού»

αναφέρει ο συντάκτης της προκήρυξης.

Ο Νικολάς Μαδούρο, από την άλλη πλευρά, καθώς απομονώνεται από τη Δύση αναπτύσσει ολοένα ισχυρότερους δεσμούς με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Εξελίξεις στη Βενεζουέλα

Ήδη οι αρχές στη Βενεζουέλα ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει έξι άτομα, τους οποίους χαρακτηρίζουν τρομοκράτες, ενώ φαίνεται να έχουν ανακαλύψει και αποδεικτικά στοιχεία που τους συνδέουν με την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας.

«Μέχρι στιγμής έχουμε συλλάβει έξι τρομοκράτες και πληρωμένους δολοφόνους, οχήματα κατασχέθηκαν: έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, όπου ανακαλύφθηκαν αδιάσειστα στοιχεία»

δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Νέστορ Ρεβερόλ.

«Οι εκτελεστές και αυτοί που σχεδίασαν (την επίθεση) εντός και εκτός της χώρας έχουν πλήρως ταυτοποιηθεί, δεν αποκλείονται άλλες συλλήψεις εντός των επόμενων ωρών»

πρόσθεσε ο Ρεβερόλ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση δύο μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, το καθένα από τα οποία έφερε ένα κιλό C4, ισχυρό στρατιωτικό εκρηκτικό, ικανό να «προκαλέσει ζημιά σε μια ακτίνα περίπου 50 μέτρων», σύμφωνα πάντα με τις αρχές της Βενεζουέλας.

Ο έλεγχος του δεύτερου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος χάθηκε και αυτό εξερράγη σε κτίριο που βρίσκεται όχι μακριά από το σημείο όπου πραγματοποιείτο η στρατιωτική παρέλαση, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Σημειώνεται ότι σε βάρος ενός από τους συλληφθέντες υπήρχε ένταλμα σύλληψης για τρομοκρατική επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στη Βαλένσια, δυτικά του Καράκας, την οποία έκαναν περίπου “είκοσι μισθοφόροι” στις 6 Αυγούστου 2017, πρόσθεσε ο υπουργός. Δύο δράστες σκοτώθηκαν τότε και οκτώ συνελήφθησαν, ανάμεσά τους ένας πρώην στρατιωτικός.

Οι ΗΠΑ, δια στόματος της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νάουερτ διέψευσαν κατηγορηματικά σενάρια εμπλοκής τους στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας, τα οποία προέκυψαν από δηλώσεις του Μαδούρο ο οποίος υποστήριξε ότι οι οι “χρηματοδότες” αυτής της επίθεσης βρίσκονται στις ΗΠΑ ζητώντας παράλληλα τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.