Νέα πηγή διπλωματικής έντασης στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας δημιουργεί, όπως αναμενόταν, η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, να μην εκδώσει τον εκζητούμενο Τούρκο δημοσιογράφο και συγγραφέα Τουργκούτ Καγιά.
Η Άγκυρα ακολουθεί, κατά πάγια πρακτική, τακτική συσχέτισης όλων των ανοιχτών θεμάτων, θέλοντας να διαπραγματευτεί ενιαία ώστε να μεγιστοποιήσει το προσδοκώμενο συνολικό όφελος, τακτική που δεν βρίσκει όμως ανταπόκριση στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη που επιμένουν να αντιμετωπίζουν ad-hoc τα θέματα και στη βάση του διεθνούς δικαίου, αποφεύγοντας την προσπάθεια της Τουρκίας να αποκομίσει οφέλη λόγω των πολλών ανοιχτών μετώπων.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παρέχει άσυλο σε τρομοκράτες, κατηγορία την οποία διατύπωσε αρχικά η Άγκυρα κατά της Αθήνας με αφορμή την υπόθεση των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην επίθεση κατά του Ταγίπ Ερντογάν.
Ειδικότερα, ο Ακσόι, ανέφερε ότι
«ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την έκδοση του Τουργκούτ Καγιά, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου. Η Ελλάδα, που στο παρελθόν στήριξε τον τρομοκράτη Οτσαλάν, συνεχίζει να δίνει άσυλο σε εγκληματίες που καταζητούνται στη χώρα μας. Περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και τους νόμους»
δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, «πάγωσε», όπως έχει δικαίωμα εκ του νόμου, την απόφαση του Αρείου Πάγου που είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της έκδοσης στην Τουρκία του 45χρονου Τουργκούτ Καγιά, ο οποίος από τις αρχές Ιουνίου είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο παράδοσής του στην τουρκική Δικαιοσύνη.
Η Επιτροπή Ασύλου είχε χορηγήσει στον Τουργκούτ Καγιά πολιτικό άσυλο. Η τουρκική κυβέρνηση ζητά την έκδοσή του για να εκτίσει υπόλοιπο ποινής φυλάκισης μετά την αμετάκλητη καταδίκη του από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία κρατά φυλακισμένους χωρίς να έχει απαγγείλει κατηγορητήριο τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, παρά τις έντονες διεθνείς πιέσεις, την απελευθέρωση των οποίων έχει επιχειρήσει στο παρελθόν να συμψηφίσει με την έκδοση των 8 Τούρκων ο Ταγίπ Ερντογάν.