Ως προσπάθεια του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάντρ Βούτσιτς να διαχειριστεί και να κατευνάσει την υποβόσκουσα ένταση εκλαμβάνεται η πρωτοβουλία της συνάντησής του με τον πατριάρχη Ειρηναίο, εν μέσω σεναρίου για ανταλλαγές περιοχών και σερβικές προβοκάτσιες στο Βόρειο Κόσοβο.
Η συνάντηση του αρχηγού του σερβικού κράτους με τον επικεφαλής της εκκλησίας έρχεται τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, με το Κόσοβο για την επίλυση διμερών διαφορών, φαίνεται να παράγουν κάποια αποτελέσματα. Αν και η προθεσμία της 4ης Αυγούστου, για την υλοποίηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει η Πρίστινα, στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για τη δημιουργία Ενιαίας Περιφέρειας Σερβικών Δήμων, παρήλθε, πράγμα που επισήμανε ο Βούτσιτς, σενάρια για ανταλλαγές περιοχών -που διαψεύστηκαν μονομερώς- καταδεικνύουν ότι υπάρχει πρόοδος.
Ο πατριάρχης Ειρηναίος κατατάσσεται στην σκληροπυρηνική ακροδεξιά πτέρυγα, ενώ οι στενές σχέσεις με τη Μόσχα και η μεγάλη θεσμική επιρροή που διαθέτει τον καθιστούν de facto παράγοντα των εξελίξεων και καταλύτη για το μέλλον της χώρας. Ωστόσο, η διάσταση απόψεων μεταξύ του Ειρηναίου και του Βούτσιτς είναι γνωστή, με το γραφείο του τελευταίου να επισημαίνει, μετά τη συνάντηση, ότι ο πρόεδρος είναι έτοιμος να συνταχθεί με τη θέση της Εκκλησίας για το Κόσοβο, αν και δεν είναι βέβαιο ότι αυτή μπορεί να υιοθετήσει ενιαία προσέγγιση.
Υπ αυτό το πρίσμα οι δηλώσεις του προέδρου Βούτσιτς, που ακολούθησαν τη συνάντηση με τον πατριάρχη Ειρηναίο, και στις οποίες προανήγγειλε ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών, προκειμένου να αποφευχθεί νέα “επιχείρηση καταιγίδα” -όπως αυτή που πραγματοποίησε η Σερβία το 1995 που έτρεψε σε φυγή 200,000 Σέρβους- αποτελούν ένδειξη των πιέσεων που δέχεται.
Οι δηλώσεις επιδέχονται όμως πολλών ερμηνειών, καθώς ακολουθούν φημολογία επικείμενης επέμβασης των σερβικών ειδικών δυνάμεων στο Βόρειο Κόσοβο, μετά από κοινωνικές αναταραχές που θα προκληθούν από προβοκάτσιες. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάφλεξη ολόκληρης της περιοχής καθώς την ευθύνη προστασίας του Κοσόβου έχει η KFOR, ενώ στην περιοχή δρουν τα υπολείμματα του UCK καθώς οι ειδικές δυνάμεις ROSU.
Στη συνέχεια, ο Βούτσιτς προήδρευσε του συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Σερβίας, μετά το πέρας της οποίας, ο διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα εμποδίσουν τη δράση συγκεκριμένων πολιτικών και θρησκευτικών παραγόντων που είχαν υπονοήσει ότι η Σερβία ετοιμάζει προβοκάτσιες στο Κόσοβο.
Υψηλή σημειολογική αξία έχει η αποχώρηση του Ειρηναίου χωρίς να κάνει δηλώσεις, που δείχνει είτε ότι καλύπτεται από τις δηλώσεις Βούτσιτς, είτε ότι η κατάσταση είναι ακραία και η διάσταση απόψεων μεγάλη.