Καύσωνας σε όλη την Ευρώπη: Καταστροφές, θάνατοι και… μείωση γεωργικής παραγωγής

Καύσωνας σε όλη την Ευρώπη: Καταστροφές, θάνατοι και… μείωση γεωργικής παραγωγής

Ως ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια στην ιστορία της Ευρώπης θα καταγραφεί το φετινό καθώς σχεδόν ολόκληρη η δυτική Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος του καύσωνα για μια ολόκληρη εβδομάδα, με αποτέλεσμα φυσικές καταστροφές, νεκρούς και μείωση της αγροτικής παραγωγής.

Οι θερμοκρασίες σε Ισπανία και Πορτογαλία φθάνουν στα ύψη και τις κυβερνήσεις να θέτουν σε συναγερμό τις υπηρεσίες έκτακτων καταστάσεων για δασικές πυρκαγιές, οποίες επίσης καταγράφουν αύξηση ιδιαίτερα στη βόρεια Ευρώπη.

Στη Γλασκόβη έλιωσε η στέγη του ινστιτούτου τεχνολογίας, ενώ το ισχυρό κύμα καύσωνα και η ξηρασία έχουν καταστρέψει τα χωράφια και έχουν μειώσει τις γεωργικές αποδόσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι πρόσφατες δορυφορικές εικόνες έχουν επισημάνει την επίδραση του καιρού με τα πεδία που έγιναν κίτρινα και καφέ όταν έπρεπε να είναι πράσινα αυτή τη στιγμή του έτους. Οι συνθήκες οδήγησαν τους αγρότες σε όλη την ΕΕ να ζητήσουν κρατική στήριξη. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί αγρότες ζητούν ένα ειδικό πακέτο βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για να καλύψουν τις ζημίες τους.

Το infograpahic χρησιμοποιώντας στοιχεία από το πρόγραμμα παρακολούθησης γεωργικών πόρων της Κομισιόν αναδεικνύει τις επιπτώσεις του καύσωνα.

Διαφήμιση

Τα πράγματα φαίνονται σχετικά υποφερτά στη Νότια Ευρώπη, όπου η άνοιξη ήταν πιο υγρή απ’ ότι συνήθως, αλλά η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη στη Βορειοδυτική και Ανατολική Ευρώπη. Η παραγωγή σίτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία προβλέπεται να μειωθεί αισθητά σε σύγκριση με το 2017, λόγω της ζέστης.

Το κύμα καύσωνα στην Ιβηρική, που προκαλείται από τον θερμό αέρα που πνέει από τη βόρεια Αφρική, είναι το ισχυρότερο από το 2003 κι ανέβασε τη θερμοκρασία στο ιστορικό ρεκόρ των 45,2 βαθμών Κελσίου στην Αλβέγκα της Πορτογαλίας, σε απόσταση περίπου 150 χλμ από τη Λισαβόνα. Σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και στη γειτονική Ισπανία, η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40 βαθμούς, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, και μπορεί να αυξηθεί άλλους 2 ή 3 βαθμούς, σπάζοντας ενδεχομένως το ρεκόρ Ευρώπης των 48 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε το 1977 στην Αθήνα.

Στις πορτογαλικές εφημερίδες δημοσιεύονται φωτογραφίες τουριστών και κατοίκων που κολυμπούν για να δροσιστούν στον ποταμό Δούρο στο Πόρτο ή στον Τάγο στη Λισαβόνα.

Η Πορτογαλία έχει τεθεί σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας για να αποφευχθεί μια επανάληψη των πυρκαγιών που είχαν σημειωθεί πέρυσι, τις χειρότερες στην ιστορία της, καθώς είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 114 ανθρώπους.

Στη γειτονική Ισπανία, η σημερινή ημέρα αναμένεται ότι θα είναι μια από τις πιο ζεστές της χρονιάς, με 40 βαθμούς στη Μαδρίτη, 42 στη Σεβίλλη στην Ανδαλουσία (νότια) και 44 στην Μπανταχόθ στην Εξτρεμαδούρα (νοτιοδυτική Ισπανία), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι θερμοκρασίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα τον θάνατο δύο ανθρώπων: ενός 48χρονου εργάτη που εργαζόταν σε αυτοκινητόδρομο κι ενός 78χρονου που περιποιούνταν τον κήπο του, δύο θάνατοι που αποδόθηκαν σε θερμοπληξία.

Οι ισπανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ισπανίας για καύσωνα, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.

Στην άλλη άκρη της Ευρώπης, στη Σουηδία, η οποία πέρασε τον θερμότερο Ιούλιο εδώ και περισσότερα από 250 χρόνια, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου, συνεχίζονται.

Ανάμεσα στην Ιβηρική και τη Σουηδία, οι θερμοκρασίες στις περισσότερες χώρες ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου: 32 στη Βρετανία, 35 στην Ολλανδία, η οποία αντιμετωπίζει πολλά φαινόμενα λειψυδρίας, 34 στο Βέλγιο.

Η Ιταλία, μετά τους 40 βαθμούς Κελσίου που είχαν καταγραφεί στην αρχή της εβδομάδας στη Σαρδηνία και στις βόρειες περιοχές της, επέστρεψε στους 35 βαθμούς, που είναι περισσότερο συνηθισμένοι σ’ αυτή τη μεσογειακή χώρα. Στη Ρώμη, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας μοιράζει μπουκάλια με νερό στους τουρίστες.

Στη Γαλλία, 66 από τους 95 νομούς βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς σχεδόν παντού, εκτός από τα βορειοδυτικά, και φθάνουν μέχρι και τους 40 βαθμούς στον νότο.

Στην Ελβετία, οι ορεινοί σιδηρόδρομοι είναι υπερπλήρεις, καθώς κάτοικοι των πόλεων προσπαθουν να βρουν δροσιά στις Άλπεις. Οι αρχές που είναι αρμόδιες για την αλιεία στο καντόνι της Ζυρίχης προσπαθούν να διασώσουν τα ψάρια στους ποταμούς και τις λίμνες από την ασφυξία, καθώς η στάθμη των υδάτων χαμηλώνει και τα επίπεδα του οξυγόνου μειώνονται.

Ο ελβετικός στρατός επέτρεψε στους στρατιώτες να φορούν σορτς και κοντομάνικα, αντί για τις κανονικές στολές.

Η Σουηδία, στην οποία σημειώθηκαν τον Ιούλιο μεγάλες πυρκαγιές, ακόμη και μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, παραμένει επίσης σε κατάσταση συναγερμού. Στη χώρα δεν έχουν σημειωθεί βροχοπτώσεις από τον Μάιο. Στην ίδια χώρα, η ασυνήθιστη ζέστη προκάλεσε μια μείζονα γεωγραφική αλλαγή: η χώρα έχασε την ψηλότερη κορυφή της, που ήταν στην πραγματικότητα ένας παγετώνας, τη νότια κορυφή του όρους Κεμπνεκάισε, στην Αρκτική. Η κορυφή αυτή έχανε στη διάρκεια του Ιουλίου 14 εκατοστά την ημέρα και σήμερα είναι πλέον χαμηλότερη από τη βόρεια κορυφή του Κεμπνεκάισε, η οποία αποτελείται από βράχο και καθίσταται συνεπώς η υψηλότερη της Σουηδίας με τα 2.096,8 μέτρα.

Στην Αυστρία, τέλος, αν και δεν έχει ακόμη καταρριφθεί το ρεκόρ των 40,5 βαθμών Κελσίου που είχε σημειωθεί το 2013, ωστόσο κάνει τόση ζέστη ώστε απαγορεύθηκε να κυκλοφορούν οι περίφημες άμαξες του Σάλτσμπουργκ: ο νόμος απαγορεύει να βάζουν τα άλογα να εργάζονται σε θερμοκρασίες πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Και στην Ιταλία, το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο ανακοίνωσε πως η παραγωγή των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων μειώθηκε κατά 15%. Το γάλα τους ωστόσο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αυτή την εποχή, καθώς αυτή την εβδομάδα η κατανάλωση παγωτού αυξήθηκε κατά 30%.