Δύο νεκροί, 12 ένοπλες επιθέσεις μέσα σε δύο μήνες

Δύο νεκροί, 12 ένοπλες επιθέσεις μέσα σε δύο μήνες

Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα, τα στατιστικά λένε τη δική τους ιστορία και το αίμα κυλάει ήδη σε δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων: Δύο νεκροί, 12 ένοπλες επιθέσεις και 33 επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα, στην Ιταλία, από τη μέρα που ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η Ιταλία απειλείται πλέον με γενικευμένες κοινωνικές εκρήξεις που θα μπορούσαν να τη βυθίσουν στη δίνη ρατσιστικής βίας. Η ξενοφοβική ρητορική του ακροδεξιού ηγέτη της Λέγκας και η αντιμεταναστευτική πολιτική του έχουν απελευθερώσει ιδιαίτερα επικίνδυνες δυνάμεις, οι οποίες δοκιμάζουν τη συνοχή της ιταλικής κοινωνίας, ενώ τα γεγονότα αποδεικνύουν την ταχύτητα με την οποία μπορεί να μια πολιτική μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις.

Τα περιστατικά ρατσιστικής βίας έχουν πολλαπλασιαστεί και οξυνθεί, ενώ ήδη η χώρα μετράει νεκρούς και παρ’ όλα αυτά ο Ματέο Σαλβίνι υποβαθμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης εξετάζοντας αποσπασματικά τα γεγονότα και όχι ως τάση.

Διαφήμιση

Το κύμα ρατσισμού είναι απλώς μια επινόηση της Αριστεράς, σχολίασε ο Σαλβίνι στο Twitter απαντώντας στις επικρίσεις.

Το θέμα κερδίζει διαρκώς έδαφος στην πολιτική ατζέντα, ωστόσο το κλίμα στην κοινωνία γίνεται εκρηκτικό ταχύτερα από’ ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα μπορέσει να το θέσει στις πραγματικές του διαστάσεις.

Ο Σαλβίνι διαθέτει ήδη το πολιτικό πλεονέκτημα και ισχυρό κοινωνικό έρεισμα καθώς η αντιμεταναστευτική και ευροφοβική πολιτική πολώνει και καθιστά Ευρώπη και μετανάστες εχθρούς. Σε τέτοιες συνθήκες η ένταση εκτονώνεται κατά του πιο αδύναμου και απροστάτευτου παίρνοντας εκδίκηση για τον ισχυρό και απρόσιτο.

Την κατάσταση επιδεινώνουν οι τριβές με τη Γερμανία για το προσφυγικό και την οικονομία, όπου η αποδυναμωμένη Μέρκελ έχει επιτρέψει την ισχυροποίηση του αντιμεταναστευτικού κινήματος το οποίο επιδιώκει να καρπωθεί ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του αδελφού CSU Χορστ Σέεχοφερ.

Αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι πιέσεις που ασκούνται από τη Group Visegrad στην ίδια κατεύθυνση και η αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης του ζητήματος από την Κομισιόν, σε συνδυασμό με την κοινωνική δυσαρέσκεια που δημιουργεί στις χώρες του νότου η διεύρυνση του χάσματος οικονομικής ανάπτυξης με τον βορρά, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η δυναμική είναι μάλλον αναπόδραστη.

Ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί και να οξυνθεί, καθώς ο Σαλβίνι έχει διαμηνύσει ότι θα τις ανάγει σε δημοψήφισμα για ανατροπή του status quo μεταξύ των ελίτ και του εργατών.

Σε ένα τόσο πολωμένο πολιτικό και διεθνές σκηνικό με τον Σαλβίνι να νιώθει πιο άνετα ανάμεσα στους Τραμπ και Πούτιν παρά με τη Μέρκελ και τον Μακρόν, μια νέα ευρωπαϊκή κρίση θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή. Το Βερολίνο, όμως, έχει δείξει διάθεση να συμβιβαστεί στο μεταναστευτικό, ρίχνοντας όμως νερό στο μύλο του ρατσισμού και της βίας που έχει στήσει ο Σαλβίνι, προκειμένου να αποφύγει κλυδωνισμούς στον πυρήνα της ΕΕ, τη στιγμή που τελειώνει η 10ετής οικονομική κρίση.

Η Ιταλία αν και μπαίνει τελευταία στο χάρτη της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, έρχεται με αξιώσεις και η διολίσθηση αυτή είναι απείρως πιο επικίνδυνη από την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, εξαιτίας του ρόλου της στον ευρωπαϊκό πυρήνα και της γεωπολιτικής αξίας της για τον νότο.

Ο Σαλβίνι οπλίζει χέρια, βάζει βόμβες

Ο Ματέο Σαλβίνι έχει κατ επανάληψη εκφραστεί κατά της ΕΕ απειλώντας τη συνοχή της και εκβιάζοντας με ότι έχει διαθέσιμο. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον ηγλετηότι δημιουργεί κλίμα μίσους μετά τις επιθέσεις, που συνέπεσαν με τη σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ρώμης, η οποία περιλαμβάνει το κλείσιμο των λιμανιών της χώρας για πλοιάρια διάσωσης μεταναστών από ΜΚΟ και την υπόσχεση για απέλαση όσων Ρομά δεν έχουν ιταλική υπηκοότητα.

Σε ένα επεισόδιο, τον Ιούλιο, ένα κορίτσι Ρομά ηλικίας 13 μηνών πυροβολήθηκε στην πλάτη με αεροβόλο. Σε τουλάχιστον δύο πρόσφατες επιθέσεις εναντίον μεταναστών, οι δράστες φέρονται ότι φώναξαν το όνομα του Σαλβίνι.

«Η προπαγάνδα γύρω από τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές έχει σαφώς συμβάλει στη δημιουργία κλίματος εχθρότητας και στη νομιμοποίηση της ρατσιστικής βίας»,

σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» η Γκρασία Ναλέτο, επικεφαλής ένωσης κατά του ρατσιστικού αποκλεισμού.

«Βιώνουμε μια επικίνδυνη επιτάχυνση των επεισοδίων βίας εις βάρος μεταναστών»,

προσέθεσε. Η οργάνωσή της κατέγραψε εννέα ξενοφοβικές επιθέσεις μεταξύ 1ης Ιουνίου και 1ης Αυγούστου 2017, λιγότερο από ένα τρίτο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2018.

Την Κυριακή ένας Μαροκινός ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην Απρίλια, 17 μίλια έξω από τη Ρώμη, από δύο νεαρούς Ιταλούς, που ισχυρίστηκαν ότι ήταν κλέφτης. Τρεις μέρες νωρίτερα ένας 33χρονος εργάτης από το Πράσινο Ακρωτήριο τραυματίστηκε από πυροβολισμό στη βορειοανατολική Ιταλία. Ο ύποπτος, ένας 40χρονος Ιταλός, άνοιξε πυρ από το παράθυρο του σπιτιού του. Το βράδυ της Πέμπτης στη Νάπολη ένας μικροπωλητής από τη Σενεγάλη με νόμιμη άδεια παραμονής τραυματίστηκε από πυροβολισμό από δράστες που επέβαιναν σε μηχανάκι.