Ανησυχία προκαλεί στο Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων η επιτάχυνση της εμφάνισης κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, καθώς φαίνεται να αποκτά επιδημικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού έως και χθες το πρωί είχαν διαγνωσθεί 43 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 21 την τελευταία εβδομάδα. Την Πέμπτη 26 Ιουλίου ο αριθμός των κρουσμάτων που είχαν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ ανερχόταν σε 22, ενώ την Πέμπτη 12 Ιουλίου σε μόλις 9.
Από το σύνολο των ασθενών που είχαν δηλωθεί έως χθες το πρωί, οι 35 παρουσίασαν εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, ή μηνιγγίτιδα, ή οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ οκτώ ασθενείς είχαν ήπια συμπτώματα (κυρίως πυρετό). Υπενθυμίζεται, δε, ότι –σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες– σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσθέντες από τον ιό, που είτε έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα που προσομοιάζουν με μία απλή ίωση είτε είναι εντελώς ασυμπτωματικοί. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περυσινή περίοδο συνολικά είχαν καταγραφεί 48 περιστατικά της νόσου και πέντε θάνατοι.
Εως χθες 16 ασθενείς νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, ένας εκ των οποίων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Είκοσι πέντε ασθενείς νοσηλεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ δύο δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό κατά τη φετινή περίοδο δεν έχουν αναφερθεί.
Από το σύνολο των ασθενών οι 18 εκτέθηκαν στον ιό σε περιοχές της Αττικής και ειδικότερα:
- Μέγαρα,
- Ελευσίνα,
- Ασπρόπυργο και
- Ηλιούπολη.
Ωστόσο, μεμονωμένα περιστατικά της νόσου έχουν δηλωθεί και από τις Περιφέρειες
- Θεσσαλονίκης,
- Βοιωτίας,
- Εύβοιας,
- Ημαθίας,
- Κορινθίας και
- Πέλλας,
ενώ εκτιμάται ότι ένας ασθενής εκτέθηκε στον ιό ενώ βρισκόταν στη Σαλαμίνα.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ενώ θεωρείται πιθανή η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Κατόπιν τούτου, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη τήρησης μέτρων προστασίας από τα κουνούπια –μέσω των οποίων μεταδίδεται ο ιός– από το σύνολο του πληθυσμού. Σε αυτά περιλαμβάνονται η χρήση εντομοαπωθητικών, στο σώμα ή στο περιβάλλον, αντικουνουπικών πλεγμάτων στα παράθυρα, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, αλλά και μέτρα όπως η απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κ.ά. τα οποία μπορούν να προστατέψουν από το ενδεχόμενο μόλυνσης.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί –εκτός από την Ελλάδα– σε Ιταλία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σερβία.