Επιβραδύνει ο PMI υπηρεσιών στην Ευρωζώνη

Επιβραδύνει ο PMI υπηρεσιών στην Ευρωζώνη

Μικρή κάμψη που αποτελεί όμως τη χαμηλότερη μέτρηση σε διάστημα 18 μηνών παρουσίασε ο PMI υπηρεσιών της Ευρωζώνης σύμφωνα με την IHS Markit.

Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,2 μονάδες τον Ιούλιο του 2018, έναντι 54,4 μονάδων που είχαν δείξει τα προκαταρκτικά στοιχεία και έναντι 55,2 μονάδων τον Ιούνιο, επίπεδο που αποτελούσε υψηλό τετραμήνου.

Τα στοιχεία προστίθενται στις ανησυχητικές ενδείξεις από το μέτωπο της ανάπτυξης και της βιομηχανικής παραγωγής, εντείνοντας τις ανησυχίες στην ΕΚΤ και ισχυροποιώντας το σενάριο παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) το οποίο θα τερματιστεί στο τέλος του έτους.

Διαφήμιση

Ωστόσο, οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύει ανάπτυξη και αυτό που στην ουσία μεταβάλλεται είναι η δυναμική.

Η παραγωγή υποχώρησε καθώς η ανάπτυξη περιορίστηκε στα χαμηλά διμήνου στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ένα χαμηλό 56 μηνών στην Ισπανία και το ασθενέστερο σε τέσσερις μήνες στην Ιρλανδία.

Επίσης, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον ρυθμό να επιβραδύνει στα χαμηλά 18 μηνών σε 18 μήνες και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ήταν η χαμηλότερη από τον Νοέμβριο του 2016.

Όσον αφορά την απασχόληση, αυξήθηκε για τον τεσσαροκοστό συνεχόμενο μήνα και παρέμεινε ισχυρή παρά την ήπια χαλάρωση.

Ο PMI υπηρεσιών ανέβασε ταχύτητα στην Ιταλία και την Ιρλανδία, αλλά επιβραδύνθηκε στη Γαλλία και την Ισπανία.

Ο ρυθμός αύξησης στη Γερμανία παρέμεινε αμετάβλητος από τον Ιούνιο.

Όσον αφορά τις τιμές, ο πληθωρισμός στις τιμές των συντελεστών παραγωγής ήταν συνολικά έντονος εξαιτίας του υψηλότερου κόστους καυσίμων και προσωπικού, το οποίο μεταφέρθηκε εν μέρει στις τιμές παραγωγής.