Βουτιά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου πραγματοποιεί η τουρκική λίρα, ενώ εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων μετά τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ κατά δύο Τούρκων υπουργών, καταδεικνύοντας επιδείνωση των διμερών σχέσεων.
Η διολίσθηση της λίρας, όμως, εκτοξεύει το ήδη δυσθεώρητο εξωτερικό χρέος τραπεζών και ενεργειακών επιχειρήσεων καθώς και τον πληθωρισμό, απειλώντας πλέον με κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα και με blackout τη χώρα.
Η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας ήταν σε μεγάλο βαθμό απροσδόκητη καθώς από τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO προέκυψε διάθεση επαναπροσέγγισης και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και οι δύο πλευρές προέβησαν σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Τα ανοιχτά μέτωπα δεν περιορίζονται στον πάστορα Μπράνσον και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά εκτείνονται στην προμήθεια πυραύλων S-400, τα F-35, το κουρδικό και τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Συρία.
Οι αγορές μεταφράζουν την ένταση ως θρυαλλίδα που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη τουρκική οικονομία και να επιταχύνει το σπιράλ της πτώσης.
Η λίρα, οι μετοχές και τα ομόλογα της χώρας δέχονται σήμερα ισχυρότατες πιέσεις και η αιμορραγία θα μπορούσε να έχει συνέχεια, καθώς πέραν των γεωπολιτικών εντάσεων, επιμένουν και οι ανησυχίες για την οικονομική πολιτική, που προωθεί ο πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.
Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα έως και 2% στο νέο ιστορικό ναδίρ των 5,0924 λιρών ανά δολάριο. Έχει χάσει περισσότερο από το 25% της αξίας του από τις αρχές του έτους, γεγονός που κατατρώει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αλλά και οδηγεί στο χείλος του γκρεμού δεκάδες επιχειρήσεις, που βαρύνονται με υψηλότατα χρέη σε αμερικανικό δολάριο.
Στην αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του δεκαετούς τουρκικού ομολόγου έκανε άλμα 89 μονάδων βάσης, στα επίπεδα ρεκόρ του 19,48%. Μαζικές ρευστοποιήσεις επικρατούν και στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Με τις μετοχές τραπεζών και κατασκευαστικών εταιρειών να δέχονται σφυροκόπημα, ο δείκτης BIST του χρηματιστήριου υποχώρησε έως και 2,8% ενδοσυνεδριακά και στις 12:50 ώρα Ελλάδος καταγράφει πτώση 2,6%.
Ο BIST 100 εμφανίζει απώλειες περίπου 18% από τις αρχές του έτους. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση διεθνώς, σε όρους τοπικού νομίσματος.
Η κεντρική τράπεζα, στην τελευταία συνεδρίασή της, στις 24 Ιουλίου, υποκύπτοντας στις πιέσεις Ερντογάν, απέφυγε να αυξήσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιο δανεισμού και πολλοί προειδοποιούν πλέον πως θα χάσει τη μάχη, αφήνοντας την οικονομία να «καεί» από την υπερθέρμανση.