Σταθερά τα επιτόκια στις ΗΠΑ, θ’ ανέβουν τον Σεπτέμβριο

Σταθερά τα επιτόκια στις ΗΠΑ, θ’ ανέβουν τον Σεπτέμβριο

Σταθερά στο εύρος 1,75-2% άφησε η Επιτροπή Ανοιχτών Αγορών της Fed τα επιτόκια του δολαρίου, προαναγγέλοντας όμως τρίτη -εντός του έτους- αύξηση στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Το εκτελεστικό συμβούλιο της FOMC ομόφωνα ψήφισε τη διατήρηση των επιτοκίων, ενώ στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τόσο η οικονομική δραστηριότητα όσο και η αγορά εργασίας παρέμειναν «ισχυρές».

«Η σταδιακή προσέγγιση του στόχου των επιτοκίων θα συνοδεύεται από βιώσιμη οικονομική επέκταση, ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στο 2%» επεσήμανε, επιπλέον.

Διαφήμιση

Όλες οι ενδείξεις, σύμφωνα με τους επενδυτές, υποδηλώνουν ότι τον Σεπτέμβριο η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε ακόμη μία -η τρίτη για φέτος- αύξηση των επιτοκίων, μεγέθους 25 μονάδων βάσης.

Ωστόσο, επί τάπητος παραμένει και το σενάριο τεσσάρων αυξήσεων στα επιτόκια, το οποίο είχε υποδηλώσει παλαιότερα ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, παρά τις αντιδράσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Για το 2019, η κεντρική τράπεζα φαίνεται πως σχεδιάζει τρεις γύρους αυξήσεων, παρότι οι αγορές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μόλις μία.