Σε συναγερμό: Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σε συναγερμό: Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Νέα προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα, Πέμπτη 2 Αυγούστου, Αυγούστου, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (Σάμος, Ικαρία) και Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα) ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4).

Η ανακοίνωση θέτει σε επιφυλακή τις αρμόδιες αρχές και τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ μετά την τραγωδία της Αττικής ενεργοποιούνται και οι ένοπλες δυνάμεις με drones για την ενίσχυση του έργου της επιτήρησης.

Διαφήμιση

Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχουν λάβει γνώση υπηρεσιακά όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι των ανωτέρω περιοχών. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Αλλωστε, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πύρινη εστία, οφείλουν να καλούν τον αριθμό 199.

Η Γενική Γραμματεία απευθύνει έκκληση στα ΜΜΕ, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης τους, να προβάλλουν συχνότερα και σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης ενημερωτικά βίντεο με πλήθος χρήσιμων πληροφοριών για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Απώτερος κοινός στόχος, φυσικά, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το φλέγον ζήτημα.