Δασμοί στο 25%: Ο Τραμπ βάζει το πιστόλι στον κρόταφο του Σι

Δασμοί στο 25%: Ο Τραμπ βάζει το πιστόλι στον κρόταφο του Σι

Κλιμάκωση των εμπορικών εχθροπραξιών με την Κίνα προαναγγέλει ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνοντας σχέδιο για την αύξηση των δασμών από το 10% στο 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Η δημοσιοποίηση του σχεδίου σε μία περίοδο που οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών εξετάζουν τις προοπτικές έναρξης ενός διαλόγου για την αποκλιμάκωση της έντασης στο πεδίο του εμπορίου, αποτελεί ένδειξη του τέλματος στο οποίο έχουν περιέλθει οι προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις και την προσπάθεια του Ντόνλαντ Τραμπ να οδηγήσει το Πεκίνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το πιστόλι στον κρόταφο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξουσιοδοτήσει τις αρμόδιες εμπορικές αρχές να διερευνήσουν το ενδεχόμενο αύξησης των δασμών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «με τα σωστά εργαλεία, θα ενθαρρύνουμε την Κίνα να αλλάξει πολιτική».

Στόχο του Αμερικανού προέδρου αποτελεί η υιοθέτηση των κατάλληλων πρακτικών, ώστε να περιοριστεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, το οποίο ανέρχεται στα 200 δισ. δολάρια.

Oι τρέχοντες δασμοί στα συγκεκριμένα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα, ανέρχονται στο 10%, ενώ η τελική απόφαση για την αύξηση ή μη του συντελεστή θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 5 Σεπτεμβρίου, δίδοντας αρκετό χρόνο στο Πεκίνο ώστε να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Διαφήμιση

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι κλιμάκωσης της έντασης, τότε θα πρόκειται για το δεύτερο κύμα επιβολής δασμών προς το Πεκίνο, καθώς τους προηγούμενους μήνες επιβλήθηκαν πρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Η Κίνα είχε απαντήσει με την επιβολή φορολογικών μέτρων σε αμερικανικά προϊόντα, αξίας 34 δισ. δολαρίων.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.