Το Facebook ξεσκεπάζει επιχείρηση παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές

Το Facebook ξεσκεπάζει επιχείρηση παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές

Σε διαρκή επιφυλακή βρίσκεται πλέον το Facebook και όλα τα κοινωνικά δίκτυα, με στόχο να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του 2016, όταν η Ρωσία χρησιμοποίησε τα fake news, bot και λογαριασμούς στα social networks για να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές.

Ήδη το Facebook, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, αποκάλυψε νέα προσπάθεια παρέμβασης διαγράφοντας παράλληλα 32 λογαριασμούς και σελίδες, που εντοπίστηκαν και φαίνεται να να είχαν στηθεί με στόχο να επηρεάσουν.

Το Facebook, το οποίο έχει βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής και ερευνών, για τη χρήση δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών από την Cambridge Analytica, που είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι η έρευνα βρίσκεται «σε πολύ αρχικά στάδια» και επομένως δεν μπορεί να πει ακόμη ποιος βρίσκεται πίσω από τους ύποπτους λογαριασμούς και σελίδες.

Διαφήμιση

Οι δημιουργοί τους, όπως υποστήριξε, κατέβαλαν προσπάθεια να κρύψουν την ταυτότητά τους ακόμη μεγαλύτερη και από εκείνη των Ρώσων, που κατηγορούνται για προσπάθεια επηρεασμού του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2016.

Το Facebook εντόπισε 17 ύποπτα προφίλ και επτά λογαριασμούς Instagram, από τα οποία δημιουργήθηκαν περισσότερες από 9.500 αναρτήσεις, ενώ δημοσιεύθηκαν και 150 διαφημίσεις συνολικής αξίας 11.000 δολαρίων. Περισσότεροι από 290.000 λογαριασμοί ακολούθησαν τουλάχιστον μία από τις σελίδες, που εμπλέκονται στην υπόθεση.