Κυρώσεις της ΕΕ σε ρωσικές εταιρίες για τη γέφυρα της Κριμαίας

Κυρώσεις της ΕΕ σε ρωσικές εταιρίες για τη γέφυρα της Κριμαίας

Κυρώσεις σε έξι ρωσικές εταιρίες που συμμετείχαν στην κατασκευή της νέας οδικής και σιδηροδρομικής γέφυρας που συνδέει την Ρωσία με την χερσόνησο της Κριμαίας, επέβαλε η Κομισιόν καθώς δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση που έγινε με τη χρήση βίας.

Βάσει του πλαισίου που έχει διαμορφώσει η ΕΕ για την Κριμαία απαγορεύεται σε οποιεσδήποτε εταιρίες να αναπτύσσουν δραστηριότητα με την περιοχή ή με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στις ρωσικές εταιρίες και τίθενται σε ισχύ από σήμερα 31 Ιουλίου, περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ φυσικά πρόσωπα και οργανισμοί που διαμένουν ή έχουν την έδρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να χρηματοδοτούν τις εν λόγω εταιρίες

Διαφήμιση

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εν λόγω εταιρείες «μέσω των δραστηριοτήτων τους υποστήριξαν τις προσπάθειες της Ρωσίας να θέσει υπό τον έλεγχο της την παρανόμως προσαρτηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας, υπονομεύοντας περαιτέρω την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Στις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνονται — η PJSC Mostotrest, η SGM και η Stroygazmontazh Most OOO– οι οποίες ανήκουν στον ρώσο δισεκατομμυριούχο Αρκάντι Ρότεμπεργκ, ο οποίος υπήρξε συναθλητής του προέδρου Πούτιν στο τζούντο και το όνομα του οποίου βρίσκεται στην μαύρη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιούλιο του 2014. Οι άλλες τρεις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι η κατασκευαστική εταιρεία CJSC VAD, η GPSM και η ναυπηγική εταιρεία Zaliv.

Στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να εντείνονται οι πιέσεις για άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κυρίως από τους εθνικιστές της Λέγκας στην Ιταλία και από τον Ούγγρο πρόεδρο Βίκτορ Ορμπαν.

Αυτή τη στιγμή έχουν επιβληθεί στην Ρωσία διαφόρων ειδών κυρώσεις, οικονομικές κυρώσεις, κυρώσεις σε πρόσωπα και κυρώσεις που αφορούν την Κριμαία. Οι κυρώσεις που σχετίζονται με την Κριμαία, απαγορεύουν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναπτύσσουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κριμαία.

Οι κυρώσεις αυτές που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, η οποία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, θα ισχύσουν έως την 31η Ιανουαρίου του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την στιγμή κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε 155 φυσικά πρόσωπα και 44 οργανισμούς.