Την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για το ζήτημα της κράτησης του Αμερικανού Πάστορα Μπράνσον, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Λευκός Οίκος.
Η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας αναμένεται να εντείνει τη νευρικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, εξέλιξη που είναι αβέβαιο τι αντίκτυπο θα έχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό. Ωστόσο, όπως έχει ήδη διαφανεί ο Ταγίπ Ερντογάν κινείται σε τροχιά επαναπροσέγγισης με την Ευρώπη και επιδιώκει να ανοίξει διαύλους με την Κίνα καταθέτοντας αίτηση συμμετοχής στον σκληρό πυρήνα των BRICS.
Κυρώσεις και ανακοινώσεις
Στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου βρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού τα περιουσιακά των οποίων στις ΗΠΑ κατασχέθηκαν.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτηση στο twitter διαμήνυσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα μείνουν χωρίς αντίποινα.
«Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να επιστρέψει από αυτή την λανθασμένη απόφαση», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας «εχθρική στάση» την ενέργεια της Ουάσινγκτον, ενώ συμπληρώνει
«Θα υπάρξει χωρίς καθυστέρηση μια αντίδραση σε αυτή την επιθετική συμπεριφορά που δεν θα αποφέρει τίποτε»,
ενώ η τουρκική λίρα υποχωρούσε σε νέο ιστορικό χαμηλό ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου (5:1).
Ζοφερή αναμένεται σήμερα και η εικόνα στην αγορά ομολόγων και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντνινούπολης
Παράλληλα με την αναγγελία της επιβολής των κυρώσεων, η αμερικανική διπλωματία γνωστοποίησε ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ότι θα τον συναντήσει κατ’ ιδίαν εντός της εβδομάδας στη Σιγκαπούρη –στο περιθώριο της συνόδου της ASEAN– για να απαιτήσει την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα.
Το ιστορικό της προαναγγελθείσας σύγκρουσης
Αν και αρχικά, μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες είχε διαφανεί διάθεση επαναπροσέγγισης, την οποία πιστοποίησαν με κινήσεις καλής θέλησης η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα, εν τούτοις η δυναμική αυτή δεν εκπληρώθηκε.
Ο Λευκός Οίκος ζήτησε αρχικά από το Κογκρέσο να μην ψηφίσει την τροπολογία που θα καθυστερούσε την παράδοση των F35 στην Τουρκία, ενώ ο Ταγιπ Ερντογάν έθεσε τον πάστορα Μπράνσον σε κατ οίκον περιορισμό, αντί κράτησης. Εν τέλει όμως η τροπολογία ψηφίστηκε, ο πάστορας δεν αφέθηκε ελεύθερος και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε κυρώσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στήβεν Μνούσιν, οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, ως αντίποινα για τη συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Μπράνσον, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Τουρκία επί 23 χρόνια.
Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να τραβήξει τη σκανδάλη δυσχεραίνει αισθητά τις σχέσεις σε διμερές επίπεδο, προάγοντας το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη Ρωσία ως παράγοντες ελέγχου και σταθεροποίησης της Τουρκίας.
Η κίνηση του Λευκού Οίκου αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ταλανιζόμενη οικονομία της Τουρκίας, καθώς θα προκαλέσει νέο βίαιο sell-off στη λίρα, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό και προκαλώντας νέα έξοδο διεθνών κεφαλαίων.