Ο Κιμ συνεχίζει να φτιάχνει διηπειρωτικούς πυραύλους

Ο Κιμ συνεχίζει να φτιάχνει διηπειρωτικούς πυραύλους

Ενδείξεις ικανές να δυναμιτίσουν τις συνομιλίες Τραμπ-Κιμ παρουσιάζει η Washington Post, αποκαλύπτοντας πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στοιχεία που καταδεικνύουν πως η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να κατασκευάζει δύο διηπειρωτικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς (ICBM).

Ωστόσο, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ αυτοί οι πύραυλοι χρησιμοποιούν υγρά καύσιμα, τεχνολογία που θεωρείται ξεπερασμένη, ενώ και η Πιόνγιάνγκ είχε στο παρελθόν δοκιμάσει την τεχνολογία των στερεών καυσίμων.

Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται, πάντως, ότι η πρόοδος στις συνομιλίες Τραμπ-Κιμ είναι ακόμα επιφανειακή και φαίνεται ότι εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, καθώς οι κινήσεις επαναπροσέγγισης φαίνεται ότι ακολουθούν τις αμερικανο-ρωσικές και αμερικανο-κινεζικές σχέσεις.

Διαφήμιση

Άλλωστε ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από την απόφαση της Κίνας να περιορίσει δραστικά τις εισαγωγές άνθρακα από την Βόρεια Κορέα και ενώ προς την ίδια κατεύθυνση συνέτειναν και οι συστάσεις της Ρωσίας.

Η εφημερίδα σημείωσε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν καταγράψει ενδείξεις για την κατασκευή αυτών των πυραύλων σε μια μεγάλη εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης στη Σανουμντόνγκ, ένα προάστιο της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ.

Τα ευρήματα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ προστίθενται σε μια σειρά ενδείξεων πως η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τη δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις της για την παραγωγή πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, παρότι η Πιονγκγιάνγκ διεξάγει συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για το ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού της και παρά τη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είπε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να παράγει καύσιμο που της επιτρέπει την κατασκευή πυρηνικών όπλων, παρά τη δέσμευσή της να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση. Ωστόσο, επέμεινε ότι η κυβέρνηση Τραμπ σημειώνει πρόοδο στις συνομιλίες με τη βορειοκορεάτικη κυβέρνηση.