Ο Ενρτογάν θα συναντήσει τη Μέρκελ

Ο Ενρτογάν θα συναντήσει τη Μέρκελ

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο μέτωπο των γερμανο-τουρκικών σχέσεων, καθώς το Βερολίνο φαίνεται ότι αναγνωρίζει τις προθέσεις της Άγκυρας για επαναπροσέγγιση, παρά την πρόσφατη σύλληψη Γερμανού για προπαγάνδα υπέρ του PKK, ενώ η συντήρηση και επέκταση της συμφωνίας για το προσφυγικό αποτελεί έναν πάντα ισχυρό συνδετικό κρίκο.

Ήδη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επιβεβαίωσε δημοσιεύματα για επικείμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, στέλνοντας έτσι μήνυμα στην Τουρκία, ότι υπάρχει ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες του Τούρκου προέδρου.

Παράλληλα ο Μάας αντέκρουσε την κριτική για μια επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

Διαφήμιση

«Είμαι της άποψης ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όπως αρμόζει έναν εκλεγμένο αρχηγό κράτους, και αυτό έχει κάνει ο Γερμανός πρόεδρος»

, δήλωσε ο Μάας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Η Bild, με δημοσίευμα της το Σάββατο, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο και στην Άγκυρα, τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μια επίσημη επίσκεψη περιλαμβάνει υποδοχή από τον Γερμανό πρόεδρο με στρατιωτικές τιμές και επίσημο δείπνο.

Χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι ετοιμάζει σύνοδο με την Γαλλία και την Ιταλία για τη Συρία, δείχνοντας έτσι τη διάθεσή του για επαναπροσέγγιση με την ΕΕ, ενώ η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αποκατάστασης σχέσεων με την Αυστρία.

Ο Τζεμ Οζντεμίρ, ο τουρκικής καταγωγής ηγέτης των Πρασίνων της Γερμανίας, αποδοκίμασε τα σχέδια επίσκεψης Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι κανονικός πρόεδρος σε μια δημοκρατία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ωστόσο δήλωσε ότι πιστεύει ότι «πρέπει να συνομιλείς με ανθρώπους με τους οποίους έχεις πολλά ανοιχτά ζητήματα».

Τον Ιανουάριο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε δηλώσει ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.