Μπαράζ αρνητικών στοιχείων για την Ευρωζώνη

Μπαράζ αρνητικών στοιχείων για την Ευρωζώνη

Μπαράζ αρνητικών στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης δημοσιεύθηκαν εν μέσω θέρους, τα οποία ενισχύουν το σενάριο της αναστολής τερματισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς ο Μάριο Ντράγκι το έχει κατ επανάληψη συναρτήσει με τα εισερχόμενα στοιχεία.

Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό αποδίδεται στον αντίκτυπο από τις εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις Βρυξελλών – Ουάσιγκτον και στους δασμούς των ΗΠΑ στον ευρωπαϊκό χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Κομισιόν, που προέρχονται από τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, ήταν λιγότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Ευρωζώνης. Αντιθέτως, το κλίμα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών ήταν καλύτερο. Συνολικά, το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη εξασθένησε από τις 112,3 μονάδες τον Ιούνιο στις 112,1 μονάδες τον Ιούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο επτάμηνο ο δείκτης του οικονομικού κλίματος ακολουθεί πτωτική πορεία. Τον Δεκέμβριο του 2017, ο δείκτης είχε φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα των 115,2 μονάδων.

Διαφήμιση

Παράλληλα υποχώρησε σε τριμηνιαία βάση η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη καθώς το ΑΕΠ επεκτάθηκε με ρυθμό 0,3%, έναντι 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο, κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από το δεύτερο τρίμηνο του 2016!


Μεταξύ των χωρών για τις οποίες υπάρχουν ήδη διαθέσιμα στοιχεία, το ΑΕΠ επεκτάθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς: στην
Ιταλία (0,2% έναντι 0,3% το πρώτο τρίμηνο)
Ισπανία (0,6% έναντι 0,7%)
Αυστρία (0,7% έναντι 0,8%). και τη
Λετονία (0,8% έναντι 1,5%).

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός επέκτασης του ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητος στη
Γαλλία (0,2%), στο
Βέλγιο (0,3%) και στη
Λιθουανία (0,9%).

Η Γερμανία, η λοκομοτίβα της Ευρωζώνης, αναμένεται να εκδώσει προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ΑΕΠ σε δύο εβδομάδες.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στην Ευρωζώνη, που δείχνει σε ποια φάση του επιχειρηματικού κύκλου βρίσκεται η εκάστοτε εταιρεία, είχε κάμψη στις 1,29 μονάδες τον Ιούλιο από τις 1,38 μονάδες τον Ιούνιο. Από τον Ιανουάριο, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχωρεί κυρίως λόγω του ότι τα διευθυντικά στελέχη είναι απαισιόδοξα για την παραγωγή και τις παραγγελίες.