Η ύπουλη πρόσκληση Τραμπ στο Ιράν για… συζητήσεις

Η ύπουλη πρόσκληση Τραμπ στο Ιράν για… συζητήσεις

Διπλωματία του σκοτσέζικου ντους φαίνεται ότι ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Ιράν, καθώς μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για συνάντηση με τους ηγέτες της χώρας, χωρίς προαπαιτούμενα.

“Θα ήθελα σίγουρα να συναντηθώ με το Ιράν, οποτεδήποτε αυτοί θέλουν”

δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι

Πιστεύω ότι τελικά θα θελήσουν να συναντηθούν

ενώ κατέληξε απαντώντας σε σχετική ερώτηση

Διαφήμιση

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα, θα συναντηθώ όποτε αυτοί θελήσουν

Λίγες ημέρες νωρίτερα όμως μέσω του αυστραλιανού Τύπου διαρρέονταν σενάρια για επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν, τα οποία αν και διαψεύστηκαν από τον πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ, εν τούτοις άφησαν στίγμα.

Ο συνδυασμός της διαρροής και της ρητορικής Τραμπ στη συνέχεια δίνουν την αίσθηση του επείγοντος από την πλευρά των ΗΠΑ, καθώς το μέτωπο παραμένει ανοιχτό αρκετό καιρό χωρίς ουσιαστικές μεταβολές και με επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου και στο ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά η Τεχεράνη δεν έχει λόγο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς διακηρυγμένος στόχος του Ντόναλντ Τραμπ και του Ισραήλ είναι η ανατροπή του status quo που δημιουργεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, την οποία συνεχίζουν να υποστηρίζουν όλες οι άλλες χώρες που τη συνυπέγραψαν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όμως, ακολουθώντας διπλωματία υψηλών τόνων επιχειρεί απευθύνοντας δημόσια πρόταση, να χρεώσει στην Τεχεράνη άρνηση. Σε αυτό το σενάριο η διαρροή για επικείμενη επίθεση χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης προς την Τεχεράνη για να αποδείξει την ισχυρή βούληση των ΗΠΑ για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Η στρατηγική πολύπλευρης πίεσης με κυρώσεις και υποδόριες απειλές αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ευρώπη και όπως φαίνεται από τις συμφωνίες με την ΕΕ έχει αρχίσει να παράγει αποτελέσματα. Παράλληλα όμως έχει δημιουργήσει και δυναμική αποσυσπείρωσης των συμμάχων των ΗΠΑ και συνθήκες bypass του αμερικανικού παράγοντα σε σειρά συμφωνιών και μετώπων.