Οι αγορές, κυρίως οι αμερικανικές αλλά και οι Ευρωπαϊκές και σε μικρότερο βαθμό οι ασιατικές βρίσκονται σε ένα παρατεταμένο πάρτι και όπως επισημαίνει η Morgan Stanley μετά από κάθε τόσο δυνατό πάρτι έρχεται το hangover, το οποίο ξεκινάει είτε όταν εξαντλείται το αλκοόλ (ή ό, τι άλλο), είτε όταν δεν υπάρχει πλέον οργανική δυνατότητα για συνέχιση της κατανάλωσης.
Οι μετοχές έδωσαν καλές αποδώσεις εσχάτως, με τον Dow Jones να γράφει κέρδη 4,3% τον Ιούλιο, τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 3,1% την ίδια περίοδο και τον Nasdaq 1,6%, επιτυγχάνοντας πολλαπλά ρεκόρ στην πορεία, παρά την πτώση των τριών τελευταίων συνεδριάσεων.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ευρώπη, όπου η Γερμανία και τα στοιχεία για τις εξαγωγές αποτελούσαν έως τώρα το υπόβαθρο της ανόδου, ενώ από την άλλη πλευρά η αναταραχή του Brexit και η διολίσθηση της στερλίνας στήριξε στον FTSE-100. Τώρα όμως η δυναμική αυτή αντιστρέφεται, η BOE συζητά ανοιχτά αύξηση επιτοκίων, η ΕΚΤ τερματίζει το QE και η γεωπολιτική ένταση έχει ευθύ αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σχέδια εξέλιξης της Ευρωζώνης.
Ως διόρθωση ορίζεται τεχνικά η πτώση τουλάχιστον 10% από μια πρόσφατη κορυφή. Τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 διόρθωσαν στις αρχές Φεβρουαρίου, λόγω ανησυχιών ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στις αγορές. Ενώ ο Dow παραμένει σε διορθωτική τροχιά – δηλαδή δεν έχει ανακτήσει ακόμα 10% από τα εποχικά χαμηλά του- ο S&P κατάφερε να βγει από τη στενωπό μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, έχοντας παραμείνει σε διορθωτική τροχιά για το μεγαλύτερο διάστημα από το 1984. Ο Nasdaq Composite, όμως, δεν έχει ακολουθήσει ακόμη…
H Morgan Stanley πιστεύει ότι η διόρθωση αυτή ήταν μόνο η αρχή και πως ότι αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια θα είναι άγριο.
Βέβαια, στο εν τω μεταξύ Facebook και Nteflix έδειξαν ότι υπάρχουν προβλήματα και στον παράδεισο καθώς οι χρήστες μειώθηκαν προκαλώντας ανησυχία για την επίδραση εξωγενών παραγόντων στα μεγέθη τους.
Η Morgan Stanley προέβλεπε “rolling bear market”, κατά την οποία “κάθε τομέας του S&P 500 έχει περάσει από μια σημαντική υποτίμηση”, με εξαίρεση την τεχνολογία και τα καταναλωτικά αγαθά. Αυτοί οι δύο τομείς σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της ανόδου της αγοράς το 2018. Οι τεχνολογικές σημειώνουν κέρδη 12,5%, ενώ ο τομέας καταναλωτικών προϊόντων, ενισχυμένος από την Amazon και την Netflix, οι οποίοι και οι δύο είναι πάνω από 50% σε ετήσια βάση, έγραψε κέρδη κατά 12,8%.
Ο επενδυτικός οίκος επισημαίνει ότι οι βαρύνουσες θετικές ειδήσεις που επηρέασαν την αγορά και παρέτειναν το ράλι, μεταξύ των οποίων τα κέρδη ρεκόρ της Amazon και η εκρηκτική ανάπτυξη του β τριμήνου αποτελούν πλέον παρελθόν και η πτώση δείχνει ότι η αγορά τα είχε ενσωματώσει και μάλιστα με premium. Ωστόσο, οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν θα αφαιρέσει μονάχα την υπερβολή αλλά θα οδηγήσει σε ευρεία κατοχύρωση κερδών και αναδιάταξη.
Η διάσταση αυτή που δίνει η Morgan Stanley δίνει αίσθηση καθυστερημένου May-effect (sell in May and go away), ενώ η εκτίμηση ότι θα είναι παρατεταμένο λόγω της έλλειψης ειδήσεων, αντανακλά την αίσθηση ότι τα παραγόμενα αποτελέσματα από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, ακόμα και θετικά θα είναι αδύνατο να δημιουργήσουν την προοπτική που απαιτείται.
Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η προοπτική αύξησης των επιτοκίων και συνεπώς των αποδόσεων στα κρατικά και εταιρικά ομόλογα δημιουργεί νέο πόλο έλξης κεφαλαίων, διασφαλίζοντας υψηλότερες αποδόσεις με χαμηλότερο κίνδυνο. Συνεπώς, για να τοποθετηθεί φρέσκο χρήμα σε μετοχές απαιτείται η δημιουργία περιβάλλοντος αισιοδοξίας και ασφάλειας, το οποίο δεν ευνοούν οι χειρισμοί του προέδρου των ΗΠΑ.