Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η έκθεση της Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες καθώς αναγνωρίζει την σταδιακή απεξάρτηση από τον ELA θέτοντας το τέλος του έτους ως ορόσημο για την οριστική απεμπλοκή, ενώ επισημαίνει ότι ακόμα και χωρίς το waiver θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τη διατραπεζική με οριακά υψηλότερο κόστος.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης πρόβλημα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί η περιορισμένη ρευστότητα καθώς τα στοιχεία υψηλής ρευστότητας που διαθέτουν είναι δεσμευμένα στην ΕΚΤ ή τον ELA.
Το ανεξόφλητο υπόλοιπο ELA στα τέλη Ιουνίου του 2018 ανερχόταν 7,3 δισ. ευρώ ή περίπου 3,1% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος, έχοντας μειωθεί σημαντικά από 86,8 δισ. ευρώ που είχε φτάσει τον Ιούνιο του 2015 (βλέπε γράφημα).
Καθώς οι καταθέσεις αρχίζουν να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα, οι αναλυτές της Moody’s αναμένουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βελτιώσουν περαιτέρω το χρηματοδοτικό τους προφίλ μειώνοντας και τελικά εξαλείφοντας τον ELA που έλαβαν από την ΤτΕ τα τελευταία τρία χρόνια.
Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα το πρώτο 6μηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 6% σε ετήσια βάση, καθώς το κλίμα βελτιώνεται σταδιακά και ενισχύονται η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεση τους στην ELA από τον Ιούνιο του 2015, κυρίως με την αύξηση των διατραπεζικών δανειακών συναλλαγών καθώς η διάθεση των διεθνών τραπεζών έχει αυξηθεί. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές καλυμμένων ομολόγων τα τελευταία τρίμηνα, συγκεντρώνοντας συνολικά 2,3 δισ. ευρώ.
Η επιτυχημένη έκδοση αναδεικνύει την αυξανόμενη διάθεση των επενδυτών για τον για την ανάληψη ρίσκου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, οι αντισυμβαλλόμενοι δέχονται τώρα ένα ευρύτερο φάσμα ελληνικών εξασφαλίσεων για αυτές τις συμφωνίες επαναγοράς – και με χαμηλότερο κόστος από ό, τι πριν, το οποίο επέτρεψε στις τράπεζες να μειώσουν το ELA τους.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. (Caa2 positive, caa21) ήταν η πρώτη από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες που εξάλειψε πλήρως την έκθεση στον ELA, τον Δεκέμβριο του 2017. Αναμένουμε από την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. (Caa2 σταθερή, caa2) 2018 και τις άλλες δύο μεγάλες τράπεζες – Alpha Bank AE (Caa2 θετική, caa2) και Eurobank Ergasias SA (Caa2 σταθερό, caa2) – να το πράξουν μέχρι τα τέλη του 2019. Ωστόσο, η ρευστότητα των τραπεζών θα παραμείνει περιορισμένη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσιμων στοιχείων του ενεργητικού τους (εκτός από μετρητά) έχουν δεσμευθεί για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και τον ELA.
Ο βαθμός βελτίωσης των προφίλ χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας τον επόμενο μήνα. Μια απαλλαγή που ισχύει σήμερα επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να δεσμεύσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ασφάλεια για την πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Η διατήρηση αυτής της παραίτησης θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν μια φτηνή πηγή χρηματοδότησης μέσω της ΕΚΤ και με πιο ευνοϊκούς όρους δανεισμού. Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, το μελλοντικό καθεστώς του waiver εξακολουθεί να είναι ασαφές, δεδομένης της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, αναμένουμε ότι μια ενδεχόμενη άρση του Waiver θα είναι διαχειρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες, επειδή πιθανότατα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν οποιαδήποτε απωλεσθείσα χρηματοδότηση της ΕΚΤ μέσω της διατραπεζικής αγοράς με οριακά υψηλότερο κόστος.