Η στέγη του Κτιρίου Επιστήμης της Γλασκώβης έχει λειώσει. Πάνω από 50 ξεχωριστές πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στη Σουηδία. Το νεκροτομείο του Μόντρεαλ ξεχειλίζει με τα θύματα ακραίων συνθηκών και Ελλάδα μετράει ακόμα θύματα από τις φωτιές. Τα άγρια άλογα της Δύσης κινδυνεύουν λόγω της επίμονης ζέστης και της μικρής βροχής. Η Αλγερία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε ολόκληρη την Αφρική την προηγούμενη εβδομάδα: 51,3 βαθμούς Κελσίου (124,3 βαθμούς Φαρενάιτ).
Ένας απίστευτος συνδυασμός παραγόντων συμβάλλει στην διατήρηση των θερμών μαζών πάνω από μεγάλες περιοχές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς τα αέρια ρεύματα έχουν εξασθενίσει και δεν συμβάλλουν στη μετακίνηση των συγκεντρώσεων.
Παράλληλα, η κατάσταση επιδεινώνεται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εντείνοντας έτσι τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα τόσο ισχυρό κύμα καύσωνα: Συνδυασμός των ίδιων παραγόντων και ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες είχαν καταγραφεί και το 1976, τώρα όμως η μέση θερμοκρασία είναι ακόμα υψηλότερη.
Οι υψηλές θερμοκρασίες όμως έχουν και άλλες επιπτώσεις, όπως η αύξηση των πυρκαγιών που παρατηρείται σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη και το βόρειο ημισφαίριο.
Ενδεικτικά τα συμβάντα του Ιουλίου στην Ελλάδα, όπου 91 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους, ενώ 25 αγνοούνται ακόμα από τις πρόσφατες καταστροφικές φωτιές στην Αττική που έκαψαν τουλάχιστον 12,600 στρέμματα δάσους.
Σε άλλες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, οι καμένες εκτάσεις είναι πολύ μικρότερες από τον ιστορικό μέσο όρο, λόγω των ήπιων και υγρών καιρικών συνθηκών που είχαν επικρατήσει στις αρχές του καλοκαιριού. Αντίθετα, η Βορειοδυτική Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που ξεπερνούν ακόμη και εκείνες στις μεσογειακές χώρες.
Σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης Copernicus της ΕΕ, οι χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών φέτος από τον μέσο όρο. Στη Σουηδία, σχεδόν 19.000 εκτάρια γης έχουν καεί φέτος, σε σύγκριση με μόλις 454 κατά μέσο όρο από το 2008 έως το 2017. Τα αεροπλάνα της Σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας έριξαν ακόμη και βόμβες για να εξουδετερώσουν τις δασικές πυρκαγιές την Τετάρτη σε μια επιτυχημένη προσπάθεια να εκτρέψει τη φωτιά μακριά από τα δέντρα .
Το Ηνωμένο Βασίλειο διανύει επίσης μια δύσκολη περίοδο καθώς 13.888 εκτάρια έχουν καεί ήδη φέτος. Η Ιρλανδία, γνωστή για τα βροχερά καλοκαίρια της, είναι μια άλλη χώρα που καίγεται φέτος.