Τουρκία: 3μηνη θητεία κι επαγγελματικός στρατός

Τουρκία: 3μηνη θητεία κι επαγγελματικός στρατός

Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάδειξής της σε περιφερειακή υπερδύναμη επιχειρεί η Τουρκία, καθώς μετά την αναδιάρθρωση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου και τη θεσμοθέτηση της πολιτικής κηδεμονίας των ενόπλων δυνάμεων, ο Ταγίπ Ερντογάν προωθεί με ταχύτητα τη μεταρρύθμιση του στρατού σε επαγγελματικό και τη μείωση της θητείας.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό θα δοθεί έμφαση στην αποτελεσματικότητα, την ευελιξία και την εμπειρία, χαρακτηριστικά από τα οποία εμφορούνται οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, χωρών με διεθνή δραστηριοποίηση.

Ο επαγγελματικός και πιο αποτελεσματικός στρατός θεωρείται απαραίτητος ώστε η Τουρκία να μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς στις μελλοντικές προκλήσεις για την ασφάλειά της και να εκπληρώσει το ρόλο της ως περιφερειακή υπερδύναμη στη Μέση Ανατολή.

Διαφήμιση

Η Τουρκία διαθέτει ήδη τον δεύτερο σε μέγεθος στρατό του NATO και τώρα, μετά τις απώλειες λόγω του αποτυχημένου πραξικοπήματος, έχει αποδεκατιστεί και επανασυντίθεται.

Σε αυτό το πλαίσιο η στρατιωτική θητεία μειώνεται στους 3 μήνες και οι στρατιώτες έχουν δικαίωμα εξαγοράς του εναπομείνοντος εξαμήνου, καθώς η θητεία είναι σήμερα εννέα μήνες.