Ο Τσίπρας αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, έρχονται μπουλντόζες και… ανασχηματισμός

Ο Τσίπρας αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, έρχονται μπουλντόζες και… ανασχηματισμός

Την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι ανέλαβε με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να εκπληρώσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να δείξει τη διαφορά ήθους, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, κατά την έναρξη του Έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός άνοιξε διάπλατα το θέμα της ρυμοτομίας και της άναρχης δόμησης προαναγγέλοντας μπουλντόζες, ακόμα και συγκρούσεις για κατεδάφιση επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια αυθαιρέτων

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη συμβολή της αντιπολίτευσης στη συζήτηση για την επίλυση προβλημάτων δεκαετιών, κίνηση που εκτιμάται ότι μπορεί να δυναμιτίσει τον πολιτικό διάλογο.

Διαφήμιση

Η κυβέρνηση είχε νωρίτερα εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.

Ανοίγοντας και το θέμα της ρυμοτομίας και της αυθαίρετης δόμησης ο πρωθυπουργός γεμίζει, εν μέσω θέρους, την κυβερνητική ατζέντα, ενώ φαίνεται να θάβει ακόμα βαθύτερα το σενάριο των πρόωρων εκλογών, το οποίο εξαΰλωσαν οι φωτιές αλλά θα μπορούσαν να το επιταχύνουν αν η αντιπολίτευση ανεβάσει τους τόνους.

Ωστόσο, σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, γεγονός που δίνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος αν και είπε πολλά, ακόμα φαίνεται ότι κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Πιθανότερο σενάριο, υπό τις παρούσες συνθήκες, παραμένει ο δομικός ανασχηματισμός, για τον οποίο έχει ήδη γίνει προετοιμασία και ο στόχος ήταν να αναγγελθεί μετά την οριστική και τυπική έξοδο από το Μνημόνιο, τώρα όμως θα μπορούσε να προηγηθεί σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα.

Πολιτικά, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαχρονικά αμυνθεί έναντι ανθρωποφαγικών τάσεων απ όπου κι αν αυτές προέρχονταν, διαμορφώνοντας προφίλ ψύχραιμου ηγέτη. Σε αυτή τη φάση και υπό τη βαριά σκιά των νεκρών και της κοινωνίας που κοχλάζει, ο πρωθυπουργός δείχνει ένα πιο ανθρώπινο και συναισθηματικά φορτισμένο προφίλ που θα μπορούσε να παράξει στιγμιαίες και σπασμωδικές αντιδράσεις, δείχνοντας ότι αφουγκράζεται την κοινωνία.

«Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά το λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους είναι σεβασμός τουλάχιστον ως προς την αλήθεια. Θέλω να αναλάβω ακέραια ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας, σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας»,

είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αρχίζοντας την ομιλία έκανε λόγο για μια δύσκολη στιγμή, ίσως την πιο βαριά όπως είπε της κυβερνητικής θητείας.

Επί λέξει, είπε,

«ζήτησα σήμερα εκτάκτως να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως τη πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας. Δε σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμικτα αισθήματα τούτη την ώρα. Όπως φαντάζομαι και σε όλους σας. Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα, και άδικα. Αλλά και αγωνία. Αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παρά πάνω από όσους έφυγαν άδικα»,

διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε:

«Όπως επίσης δε θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες».

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση να μην “πυροβολούνται” όσοι έδωσαν μάχη για να σώσουν χιλιάδες συνανθρώπους μας, τοποθετώντας εαυτόν ως ασπίδα στα σώματα ασφαλείας, στάση που επιδεικνύει ηγετικά χαρακτηριστικά και ισχυρή βούληση.

«Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς , τους λιμενικούς, αλλά και τους υπαλλήλους κρατικούς και της αυτοδιοίκησης»,

είπε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωσε επίσης την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα διορθώσει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών απευθύνοντας έκκληση για συμμετοχή και στην αντιπολίτευση.

«Αν χρειαστεί να βγουν μπουλντόζες και να υπάρξουν συγκρούσεις ας γίνει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άβουλοι την επόμενη τραγωδία»,

πρόσθεσε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στις ενδείξεις για εμπρησμό πίσω από τις φονικές πυρκαγιές.

«Δεν πρόκειται να μπούμε σε ένα κυνήσι μαγισσών και σε ένα παιχνίδι σεναρίων για να δώσουμε εύκολες απαντήσεις. Ξέρουμε όμως ότι έχοντας αυτή τη γνώση οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε την άμυνα της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις»,

σημείωσε. Με τον τρόπο αυτό παρείχε πολιτική κάλυψη στους υφισταμένους του, που έδωσαν τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ενώ τοποθετώντας το σενάριο των εμπρησμών μετά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης διατηρεί το πολιτικό πλεονέκτημα.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.