Την εξαγορά της εταιρίας κατασκευής εξειδικευμένων εργαλείων Leifeld Metal Spinning από την Yantai Taihai Corp.
θα μπλοκάρει η κυβέρνηση της Γερμανίας εκμεταλλευόμενη νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και δίνει αυτή τη δυνατότητα με την επίκληση του ζητήματος εθνικής ασφαλείας.
Η Leifeld απασχολεί περί τους 200 εργαζομένους και ειδικεύεται στην παραγωγή υψηλής αντοχής υλικών και εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην αεροδιαστημική και την πυρηνική βιομηχανία και η εξαγορά της κρίθηκε ότι θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Γερμανίας.
Το Βερολίνο έχει από καιρό και κατ επανάληψη διατυπώσει τις έντονες ανησυχίες του για τη βουλιμία της Κίνας να μπει στην Ευρωπαϊκή αγορά, αλλά για την επιχειρηματική κατασκοπεία και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Άγκελα Μέρκελ δεν παρέστη στο World Economic Forum όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, ο οποίος και αναφέρθηκε στην άρση του προστατευτισμού και στο άνοιγμα αγορών.
Η Ευρώπη, όπως και οι ΗΠΑ διαμαρτύρονται για τον κινεζικό επεκτατισμό και ζητούν επιμόνως από το Πεκίνο να κάνει βήμα στην κατεύθυνση φιλελευροποίησης της εσωτερικής αγοράς καθώς και εναρμονισμού των νόμων για την πνευματική ιδιοκτησία.
Μέχρι πρότινος η γερμανική νομοθεσία επέτρεπε στην κυβέρνηση να μπλοκάρει εξαγορές ποσοστού που υπερβαίνει το 25% σε εταιρίες κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια, διατύπωση που αναφερόταν όμως κυρίως στην αμυντική βιομηχανία. Με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα το πλαίσιο αυτό διευρύνθηκε καθώς κινεζικές εταιρίες έχουν εκδηλώσει επιθετικές διαθέσεις.
Το αποκορύφωμα ήρθε το 2016 όταν η κινεζική Midea εξαγόρασε τη γερμανική Kuka, τη μεγαλύτερη εταιρία ρομποτικής τεχνολογίας της χώρας έναντι 4,5 δισ.
Ωστόσο, αν και δεν λέγεται, η κίνηση της Γερμανίας να μπλοκάρει εξαγορά αποτελεί μια ακόμα ένδειξη επιβολής προστατευτισμού. Η ψήφιση του σχετικού νόμου που δίνει αυτές τις δυνατότητες στην κυβέρνηση δημιουργεί ανησυχία για τη συστηματική ή ιδιοτελή χρήση του και αποτελεί σαφή υπαναχώρηση από τα standards της ΕΕ.
Αντίστοιχο νόμο που θέτει τις εξαγορές από αλλοδαπές εταιρίες υπό την έγκριση της κυβέρνησης πέρασε και η Μεγάλη Βρετανία δημιουργώντας νέο θεσμικό πλαίσιο καθώς οδεύει προς το Brexit.
Λόγους εθνικής ασφαλείας επικαλέστηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στα μέταλλα, με την Ευρώπη να καταγγέλλει παράβαση και “ξεχύλωμα” της νομοθεσίας προσφεύγοντας στον ΠΟΕ.
Από την άλλη πλευρά, η Κίνα έχει επιδείξει ισχυρή βούληση για την απόκτηση τεχνολογίας, ενώ αρνείται να αποδεχθεί και να σεβαστεί πατέντες και ιδιοκτησίες, τάση που θέτει τις ευρωπαϊκές εταιρίες σε μειονεκτική θέση και απειλεί de fact την υπεροχή τους και διακυβεύει θέσεις εργασίας και επενδύσεις.