Έρχονται πολιτικές συγκρούσεις για τις φωτιές, πιθανός ο ανασχηματισμός

Έρχονται πολιτικές συγκρούσεις για τις φωτιές, πιθανός ο ανασχηματισμός

Νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω στους δεκάδες νεκρούς των φονικών πυρκαγιών και στα ερείπια που άφησαν αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά τη λήξη του τριήμερου πένθους που κήρυξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τον τόνο έχουν δώσει ήδη τα media και τα social media, ενώ λάδι στη φωτιά φαίνεται να έριξαν και διατυπώσεις από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου γι τις φωτιές, καθώς και οι κινήσεις και δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Ωστόσο τα σενάρια πρόωρων εκλογών που είχαν αναπτυχθεί λίγο πριν, με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο, θεωρούνται εκτός πραγματικότητας, μετά τις εξελίξεις, ενώ πιθανότερος θεωρείται ένας δομικός ανασχηματισμός εκτός του καλοκαιριού ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

Διαφήμιση

Στο εν τω μεταξύ η κυβέρνηση δημοσίευσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη στήριξη των πληγέντων και αποκατάσταση των ζημιών, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της κήρυξης των καμμένων περιοχών ως αναδασωτέων, καθώς οι δήμαρχοι εκφράζουν σθεναρές αντιστάσεις.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για σοβαρές ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας και εμπρησμού.

Ο αρμόδιος υπουργός, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εκδήλωση πολλαπλών εστιών πυρκαγιάς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για έργο εμπρηστών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε «εύρημα» στο μέτωπο της Πεντέλης, το οποίο επίσπευσε σημαντικά τις έρευνες των ανακριτικών αρχών. Πάντως, απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενος την εν εξελίξει έρευνα.

Ο κ. Τόσκας, πριν ολοκληρώσει την παρέμβασή του, αναφέρθηκε και στις δύο χθεσινοβραδινές εστίες φωτιάς στην περιοχή της Νέας Μάκρης, οι οποίες κατά τον ίδιο, «εγείρουν εύλογα ερωτήματα».

Αποκάλυψε μάλιστα, ότι την επομένη των πυρκαγιών έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του κ. Τσίπρα, ο οποίος ωστόσο, την απέρριψε. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι του διαμήνυσε ότι «είναι ώρα μάχης» και «δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε».

«Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη. Οι απώλειες είναι μεγάλες. Το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς διήρκεσε μιάμιση ώρα», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα εκδήλωσης των μεγάλων πυρκαγιών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι οι άνεμοι έφτασαν μέχρι και τα 11 μποφόρ. Για τις πτήσεις των πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από τα πύρινα μέτωπα, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε ότι δεν αμφισβητούνται, αφού όλες καταγράφονται, ενώ πρόσθεσε πως φέτος ήταν βελτιωμένη η κατάσταση, λόγω των πυροσβεστικών μέσων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, διαμήνυσε από την πλευρά του, ότι οι έρευνες των ανακριτικών αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια των φονικών πυρκαγιών.

Τόνισε δε, ότι κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν ήδη σταλεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Ο πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού, Γεώργιος Μαντζούρης, εξήγησε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί από δορυφόρους και αφορούν τις πρώτες ώρες εκδήλωσης των πύρινων μετώπων.

Όπως επεσήμανε, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στην πυρκαγιά της Κινέτας, σε χρονικά ταυτόσημες περιόδους, υπήρξε εκδήλωση πολλαπλών εστιών, οι οποίες βρίσκονταν σε νοητές και παράλληλες γραμμές, κοντά σε δρόμο.

Μάλιστα, έσπευσε να προσθέσει, ότι όλες οι εστίες απείχαν μεταξύ τους μόλις κατά 1.100 μέτρα.

Ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, Σωτήρης Τερζούδης, επεσήμανε ότι η πυρκαγιά χρειάστηκε κάτι λιγότερο από 1,5 ώρα, προκειμένου να φθάσει στη λεωφόρο Μαραθώνος και έκανε λόγο για «καταστροφική» φωτιά.

Ερωτηθείς σχετικά, διαβεβαίωσε ότι η διαχείριση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των διαθέσιμων μέσων, ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, ενώ ξεκαθάρισε ότι «όταν μιλάμε για φυσικά φαινόμενα, αυτά μερικές φορές ξεπερνούν τον ανθρώπινο παράγοντα.

Όσον αφορά το ζήτημα της εκκένωσης του οικισμού Μάτι, ο κ. Τερζούδης εξήγησε ότι όλο το φαινόμενο διήρκησε 1,5 ώρα. «Ο κανονισμός κάνει λόγο για οργανωμένη αποχώρηση» σημείωσε, στη συνέχεια, και διερωτήθηκε πώς θα εκκενωνόταν μία τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο υπαρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, Δημοσθένης Αναγνωστάκης, υπογράμμισε ότι «μία εκκένωση για να γίνει θέλει σχέδιο, δεν γίνεται αυτομάτως». Και εξήγησε: «Θέλει χρόνο να στηθεί ο μηχανισμός, να έρθουν τα λεωφορεία και να αποχωρήσει χιλιάδες κόσμος».

Αποκάλυψε, ακόμη, ότι ο επικεφαλής διαχείρισης της πυρκαγιάς εισηγήθηκε την εκκένωση του οικισμού, αλλά έθεσε εν αμφιβόλω κατά πόσο αυτή η εισήγηση ήταν υλοποιήσιμη.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.