Πως Τραμπ και Γιούνκερ έληξαν τον εμπορικό πόλεμο

Πως Τραμπ και Γιούνκερ έληξαν τον εμπορικό πόλεμο

Συμφωνία για μερικό επαναπροσδιορισμό εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ, συνήψαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ κατά την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν στον Λευκό Οίκο, ενώ παράλληλα στοχοποιούν για μια σειρά από ζητήματα την Κίνα.

Στην πραγματικότητα, η ΕΕ δέχεται επαναδιαπραγμάτευση επί μέρους συμφωνιών και ο Ντόναλντ Τραμπ βγάζει το όπλο των δασμών από το τραπέζι.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, η Ευρώπη δέχθηκε να αυξήσει άμεσα τις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ και τη σταδιακή άρση των δασμών στις εισαγωγές μετάλλων από τις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακαλεί άμεσα τους δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από την ΕΕ και υπαναχωρεί από τις απειλές για επιβολή νέων δασμών στα αυτοκίνητα, χωρίς να λάβει άλλα ανταλλάγματα, τουλάχιστον όχι δημοσίως.

Διαφήμιση

Μέταλλα

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να «εργαστεί για την επίλυση» του ζητήματος των πρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη. Είναι ακριβώς αυτοί οι δασμοί, που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου, οι οποίοι πυροδότησαν την ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Δεν διευκρινίστηκε αν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα προχωρήσει στην αναστολή της ισχύος, ενόψει της ακύρωσης, αυτών των δασμών. Από την πλευρά του, ούτε ο Γιούνκερ διευκρίνισε εάν τα ευρωπαϊκά αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς θα αρθούν επίσης.

Γεωργία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει «σχεδόν αμέσως» να αγοράζει «περισσότερη σόγια» από Αμερικανούς παραγωγούς, δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, χωρίς πάντως να διευκρινίσει την ποσότητα.

Το ζήτημα της σόγιας ενδέχεται να προκαλέσει τριβές στην Ευρώπη, καθώς το 94% της σόγιας που καλλιεργείται στις ΗΠΑ ανήκει σε ποικιλίες γενετικά τροποποιημένες για να αντέχουν στα ζιζανιοκτόνα, σύμφωνα με δεδομένα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Θα πρόκειται μόνο για την εμπορική διάθεση του προϊόντος, καθώς η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας είναι απαγορευμένη στην Ευρώπη. Η σόγια θα πρέπει εξάλλου να λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ε.Ε., όπου θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση για τις σημάνσεις στα προϊόντα.

Η Ε.Ε. εισάγει σήμερα μεγάλη ποσότητα σόγιας από χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς μετά τη συμφωνία Blair House (με τις ΗΠΑ, το 1992, για εμπορικά θέματα) δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε καλλιέργειες σόγιας.

Αυτοκίνητα

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπαναχώρησε έναντι της απειλής για νέους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, ένα ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο για τη Γερμανία, όπου ο συγκεκριμένος τομέας απασχολεί 800.000 ανθρώπους. Ο Λευκός Οίκος είχε δώσει εντολή στα τέλη Μαΐου στο υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων εισαγωγικών δασμών ύψους έως και 25% σε αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα της παγκόσμιας οικονομίας.

Φυσικό αέριο

Η Ε.Ε. συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. «Θα τις διευκολύνουμε», είπε ο Τραμπ, πάντως εκτίμησε πως οι χώρες μέλη της ΕΕ θα αγοράζουν στο μέλλον «μαζικές» ποσότητες.

Ικανοποίηση ΠΟΕ και ΔΝΤ

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα εργαστούν από κοινού για να μεταρρυθμιστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), με στόχο να διευθετηθεί «το πρόβλημα των κακόβουλων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, της εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογιών, των (κρατικών) ενισχύσεων της βιομηχανίας, των στρεβλώσεων που δημιουργούνται από κρατικές επιχειρήσεις και της υπερπροσφοράς», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προφανώς στοχοθετούσε την Κίνα, χωρίς να την κατονομάζει.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.