Ντράγκι: Εκτός QE η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα

Ντράγκι: Εκτός QE η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα

Σκλήρυνση της στάσης της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδος προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου, καθώς όπως δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι το waiver λήγει μαζί με το πρόγραμμα.

Η θέση αυτή διαψεύδει ελπίδες για συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί από ασάφειες στις ανακοινώσεις του Eurogroup, οι οποίες αντανακλούσαν ανοιχτές διεργασίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν είναι εφικτή χωρίς το waiver, το οποίο λήγει με την ολοκλήρωση του προγράμματος, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Διαφήμιση

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις αποφάσεις της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, ο κ. Ντράγκι χαιρέτισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα και δήλωσε πως αναμένει την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι περιλαμβάνεται στην πολιτική παροχής κινήτρων για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τακτική που έχει εισάγει η Γερμανία ακόμα και στο πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ωστόσο, οι οίκοι αξιολόγησης διατηρούν θετικές τις προοπτικές, ακόμα και μετά τις τελευταίες αναβαθμίσεις, που συνεπάγεται υψηλές πιθανότητες νέας επί βελτίω αναθεώρησης εντός των επομένων μηνών. Εφόσον εμπεδωθούν αυτές οι εξελίξεις τότε τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα και χωρίς το waiver.