Στην τελική ευθεία η μάχη κατά του ISIS, τελειώνει σε τρεις μήνες

Στην τελική ευθεία η μάχη κατά του ISIS, τελειώνει σε τρεις μήνες

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τον διοικητή των γαλλικών δυνάμεων που έχουν ενταχθεί στον συνασπισμό, στρατηγό Φρανσουά Παριζό, ένδειξη που κινείται στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας ισορροπίας δυνάμεων και κατανομής εδαφών με τη Ρωσία.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος στρατηγός θα χρειαστούν ακόμα δύο ή τρεις μήνες για την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων εναντίον των τελευταίων τζιχαντιστών του ISIS.

«Εμπλεκόμαστε ακόμη σε μάχες, και θα συνεχίσουμε για τουλάχιστον δύο ή τρεις μήνες» ακόμη, μολονότι οι τελευταίοι πολεμιστές του Ι.Κ. δεν κατέχουν πλέον παρά μια περιοχή που υπολογίζεται πως έχει έκταση «30 επί 10 χιλιόμετρα»,

δήλωσε ο στρατηγός Παριζό στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Διαφήμιση

Η ζώνη που ελέγχει ακόμη το Ι.Κ. βρίσκεται στην κοιλάδα του Ευφράτη ποταμού, ανάμεσα στις πόλεις Χατζίν και Μπουκάμαλ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), διευκρίνισε ο Γάλλος ανώτατος αξιωματικός, συμπληρώνοντας πως ο αριθμός των τζιχαντιστών υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε «μερικές εκατοντάδες».

«Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, ελπίζουμε να τους εκδιώξουμε από αυτή τη βάση», συνέχισε ο στρατηγός, ο οποίος αντιπροσωπεύει τη Γαλλία στη διοίκηση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος δρα εναντίον του Ι.Κ. από το 2014. «Αυτό θα σημάνει το τέλος της κατοχής ή του ελέγχου του Ι.Κ. σε οποιαδήποτε περιοχή», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμαχικές δυνάμεις θα παραμείνουν επί τόπου ακόμα και μετά την εξόντωση κάθε φυσικής παρουσίας του πάλαι ποτέ «χαλιφάτου» του Ι.Κ. σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, για να εγγυηθούν ότι οι τζιχαντιστές δεν θα μπορέσουν να αναδιοργανωθούν.

Η τζιχαντιστική οργάνωση έχει εκδιωχθεί από σχεδόν όλες τις αχανείς εκτάσεις που είχε κυριεύσει το 2014 στο Ιράκ και στη Συρία.

Οι τζιχαντιστές διατηρούν πάντως παρουσία στο νοτιοδυτικό τμήμα της Συρίας, όπου στοχοθετούνται από επιδρομές του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας. Πυρήνες τους είναι επίσης ενεργοί στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία) και στην έρημο του Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία.

Ο διεθνής συνασπισμός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έξι ηγετικά στελέχη και οργανωτικά στελέχη του Ι.Κ., τα οποία ενέχονταν σε επιθέσεις που σχεδιάζονταν στην Ευρώπη και στη Σαουδική Αραβία, σκοτώθηκαν πρόσφατα στη Συρία.