Τουρκία: Σταθερά τα επιτόκια, καταρρέει η λίρα

Τουρκία: Σταθερά τα επιτόκια, καταρρέει η λίρα

Νέους κλυδωνισμούς δέχεται η τουρκική οικονομία καθώς η τουρκική λίρα καταρρέει με απώλειες 3% μετά την απρόσμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, κίνηση που αποδίδεται στον περιορισμό της αυτονομίας της από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει στο 15% η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρίας να μην ανεβάσει τα επιτόκια εκλαμβάνεται ως ουσιαστική παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ήταν πολέμιος των αυξήσεων.

Το μεσημέρι, η τουρκική λίρα πραγματοποιούσε βουτιά 3% έναντι του δολαρίου, εκτοξεύοντας το Δημόσιο χρέος και σφίγγοντας τη θηλιά στις τράπεζες και τις ενεργειακές εταιρίες που έχουν περί τα 220 δισ. δολάρια δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Διαφήμιση

Στην απόφαση αναφέρεται ότι τα πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία δείχνουν αισθητή εξισορρόπηση των πιέσεων στην οικονομία. Η εξωτερική ζήτηση διατηρεί τη δυναμική της, ενώ τα σημάδια αποδυνάμωσης της εγχώριας ζήτησης γίνονται πιο ορατά.

Οι παράγοντες κόστους και η αύξηση των τιμών στα τροφίμα ήταν οι κυριότεροι μοχλοί της πρόσφατης αύξησης του πληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά, οι αυξήσεις των τιμών αποτελούν γενικευμένο πρότυπο στους υποτομείς. Παρά την ελαφρά επίδραση των συνθηκών της ζήτησης στον πληθωρισμό, τα αυξημένα επίπεδα πληθωρισμού και πληθωριστικών προσδοκιών εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους για τη συμπεριφορά των τιμών. Ως εκ τούτου, η επιτροπή έκρινε ότι μπορεί να χρειαστεί να διατηρηθεί μια αυστηρή νομισματική πολιτική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για την επιδίωξη του στόχου σταθερότητας των τιμών. Η αυστηρή στάση της νομισματικής πολιτικής θα διατηρηθεί αποφασιστικά έως ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό εμφανίσουν σημαντική βελτίωση. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, η τιμολογιακή συμπεριφορά, οι καθυστερημένες επιπτώσεις των πρόσφατων αποφάσεων νομισματικής πολιτικής, η συμβολή της δημοσιονομικής πολιτικής στη διαδικασία επανεξισορρόπησης και οι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό θα παρακολουθούνται στενά και, εάν χρειαστεί, θα υπάρξει περαιτέρω σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής.