Υπόρρητες πτυχές του ανταγωνισμού NATO-ΗΠΑ με τη Ρωσία επί ελληνικού εδάφους, αναδεικνύουν καθημερινά δημοσιεύματα mainstream media και κυρίως της Καθημερινής, επικεντρώνοντας μάλιστα στην περιφέρεια και στα σχέδια για οικονομικο-στρατιωτική αναβάθμιση της χώρας μέσω νέων υποδομών και διεύρυνσης της παρουσίας συμμαχικών δυνάμεων, τα οποία συζητώνται ανοιχτά αυτή την περίοδο.
Παράλληλα όμως, υπάρχει και μια ακόμη παράμετρος, αυτή των μέσων που χρησιμοποιούνται για τη διοχέτευση της ενημέρωσης, που εάν προστεθεί στο γεωπολιτικό πάζλ της γεωοικονομικής επιβολής αποκαλύπτει την έκταση και τα σημεία επιρροής Ρώσων και Αμερικανών.
Τα νέα στοιχεία και οι διαφορετικές πτυχές, αναδεικνύονται στον απόηχο της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, που έχει προκαλέσει ένταση στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, σκιαγραφώντας ένα νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο συγκρούονται μεγάλες δυνάμεις. Από το κάδρο της αντιπαράθεσης δεν μπορεί να εξαιρεθεί όμως και το Σκοπιανό, επ αφορμής του οποίου οι Ρώσοι κλιμάκωσαν την κινητικότητά τους και επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν διαύλους και επιρροή που είχαν αναπτύξει με την πάροδο των χρόνων και την ανοχή της ελληνικής πλευράς. Αυτό που φαίνεται όμως να ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση είναι η ροή ρωσικού χρήματος προς τις διαδηλώσεις για το Μακεδονικό και το Αγιον Ορος, όπου φωτογραφίζεται μια μονή και υπάρχουν υπόνοιες για την εμπλοκή άλλων τριών.
Πως παίζεται το παιχνίδι
Από τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, η ρωσική προπαγάνδα τρέχει μέσα από χαμηλής διαβάθμισης sites, ακροδεξιές ομάδες και θρησκευτικές οργανώσεις, αν και η Μόσχα διαθέτει ισχυρές προσβάσεις σε επιχειρηματίες και εκδοτικά συγκροτήματα. Σε επίπεδο εκδοτών στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο δεν διατηρεί μόνο ο Ιβάν Σαββίδης, αλλά και ο Δημήτρης Κοπελούζος, που μέσω της Prometheus Gas είναι ο βασικός εισαγωγέας φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενώ διαθέτει το Newsbeast και συμμετοχές σε αρκετά ακόμη projects.
Συνεπώς, η επιλογή της Μόσχας να μην ενεργοποιήσει τα “μεγάλα όπλα” δείχνει εξ αρχής διάθεση να δυσκολέψει το παιχνίδι, όχι όμως να το δυναμιτίσει.
Από την άλλη πλευρά, τα σενάρια του αμερικανικού παράγοντα διακινούνται κυρίως μέσω εντύπων εγνωσμένης αξίας και ισχυρής παρέμβασης σε συγκεκριμένους ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους, όπως η Καθημερινή, ενώ παράλληλα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κινείται υπό την προστασία της κυβέρνησης. Με δεδομένη την ιδεολογική συγγένεια της Καθημερινής με τη Δεξιά και ιδιαίτερα με τη ΝΔ, είναι προφανές ότι ο αμερικανικός παράγοντας απολαμβάνει της στήριξης της ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Το σκηνικό αυτό από μόνο του είναι προσδιοριστικό της δυναμικής των εξελίξεων και της βούλησης για την υλοποίηση των σχεδιασμών. Συνεπώς, αν η Μόσχα θέλει να παίξει το χαρτί της αναστολής των σχεδιασμών αυτών θα πρέπει να προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ώστε θέτοντας εν αμφιβόλω την πολιτική σταθερότητα να εξαναγκάσει τους εγχώριους παίχτες σε αναδίπλωση.
Η μεγάλη εικόνα
Με τις ΗΠΑ να πιέζουν την ΕΕ από κάθε πλευρά και με αιχμή του δόρατος την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία εντείνεται με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, Nordstream II, η λύση εγκατάστασης στην Ελλάδα σταθμού υγροποίησης LNG, του αγωγού Eastmed από το Ισραήλ προς την Ιταλία και νέου αγωγού από την Αίγυπτο, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς οι ΗΠΑ θα ελέγξουν ενεργειακά την Ελλάδα, την Ιταλία και τα Δυτικά Βαλκάνια, βοηθώντας στον περιορισμό της εξάρτησης από τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί όλα τα χαρτιά για την διατήρηση και ενίσχυση της επιρροής της στην περιοχή.
Υπ αυτό το πρίσμα, η προοπτική ανάδειξης της Αλεξανδρούπολης σε διαμετακομιστικό κέντρο για τα Βαλκάνια, δίπλα στη Θεσσαλονίκη και με έμφαση στη δημιουργία σταθμού αεριοποίησης LNG αποτελεί μείζον ζήτημα, η υλοποίηση του οποίου φαίνεται να έχει ξεκολλήσει μετά από πολλά χρόνια παλινδρομήσεων. Ωστόσο, δίπλα σε αυτό το project προωθείται η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της πόλης, το οποίο επίσης μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό κόμβο.
Με τον τρόπο αυτό επεξηγείται, από μια πλευρά τουλάχιστον, η έντονη δραστηριότητα των Ρώσων πρακτόρων στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θράκη, που αποτέλεσε την βάση της απόφασης για την απέλαση τους.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή” ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης δηλώνει ευτυχής για το ενδιαφέρον των Αμερικανών να «εγκατασταθούν» επενδυτικά και στρατιωτικά στην πόλη του.
Παράλληλα, έντονη και εμφανή δραστηριότητα για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη έχει αναλάβει και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, κινητικότητα που δεν περνάει απαρατήρητη και πολλές φορές προκαλεί τον ρωσικό παράγοντα οποίος επιμένει να κινείται παρασκηνιακά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί είχαν εκφράσει ενδιαφέρον και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο τελικά δόθηκε, κατόπιν διαγωνισμού, σε κοινοπραξία που συμμετέχει και ο Ιβάν Σαββίδης, πρόσωπο του περιβάλλοντος του Βλάντιμιρ Πούτιν. Η αποτυχία σε αυτό το στόχο ανάγκασε την Ουάσιγκτον να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην Αλεξανδρούπολη, σημείο όμως που δεν σκοπεύουν να αφήσουν χωρίς “μάχη” οι Ρώσοι.