Νέο μήνυμα σε σταθερούς τόνους αλλά με την αίσθηση του κατεπείγοντος έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στη Ρωσία στο προοίμιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μια προσπάθεια να καθαρίσει το σκηνικό, διαχωρίζοντας -για μια ακόμη φορά- τα πρόσωπα από την επίσημη ρωσική πολιτική και τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Παράλληλα ο Νίκος Κοτζιάς αποφεύγει να αναφερθεί στο Σκοπιανό στο πλαίσιο της κρίσης των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία, στρατηγική που επίσης κρύβει το μήνυμα της προσπάθειας διαχωρισμού των δύο και το οποίο “αποκρυπτογραφείται” από την αναγνώριση του Σεργκέι Λαβρόφ ως “ενός από τους καλύτερους διπλωμάτες που έχει το διεθνές στερέωμα”. Η πρόταση αποσυσχέτισης, ωστόσο, που κρύβεται σ αυτή τη διατύπωση και έχει στο παρελθόν επαναληφθεί υπό το μανδύα της πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής, δεν φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτή από τη Μόσχα.
Βέβαια, από την ανάλυση των μηνυμάτων που αποστέλλονται στη Ρωσία δεν μπορεί να αποκλειστεί η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα την επομένη της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, κίνηση η οποία είχε υψηλό συμβολισμό αλλά και πολιτική ουσία, καθώς συζητήθηκε -ακόμα κι αν δεν υπήρξε συμφωνία- το πλαίσιο της επικείμενης κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστηρίζει ότι οι διμερείς σχέσεις “δεν κλυδωνίζονται έτσι εύκολα”, ενώ αποδίδει τον χαρακτηρισμό “ένταση” στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Παράλληλα, όμως, ο Νίκος Κοτζιάς επανέρχεται στο θέμα της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ, επιμένοντας ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ είναι ευπρόσδεκτος και τον διαχωρίζει μάλιστα -όπως και στην ανακοίνωση- από τις πράξεις συγκεκριμένων προσώπων.
«Ο Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο εγώ τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους διπλωμάτες που έχει το διεθνές στερέωμα και έχουμε μία φιλική σχέση, μου ζήτησε να τον προσκαλέσω. Να έρθει στην Ελλάδα για να προετοιμαστεί το ταξίδι του πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, στη Μόσχα, που πάλι εκείνοι τον καλέσανε. Εγώ έδωσα αυτήν την πρόσκληση, αν θέλει θα έρθει, αν δεν θέλει δεν θα έρθει, πάλι καλοδεχούμενος θα είναι. Αν νιώθει ότι πρέπει να ταυτιστεί με αυτούς που απελάσαμε ή αυτούς που δεν αφήσαμε να μπουν στην Ελλάδα είναι δικαίωμά του. Εγώ προσπάθησα, όπως ξέρετε και το λέει και η ανακοίνωσή μας, να μην ταυτίσω αυτές τις κακές περιπτώσεις με την επίσημη Ρωσία, είναι θέμα της Ρωσίας αν θέλει να ταυτιστεί μαζί τους ή όχι».
Η πολύ προσεκτική αυτή διατύπωση έχει στόχο να περιορίσει την αντιπαράθεση σε επιχειρησιακό επίπεδο, προσφέροντας διέξοδο σε πολιτικό επίπεδο και επαναβεβαιώνοντας την υψηλή εκτίμηση στο πρόσωπο του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στη δεύτερη κλήτευση του Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, όπου αφού χαρακτηρίζει ιδιαίτερα αξιόλογο διπλωμάτη τον Ανδρέα Φρυγάνα, σημειώνει ότι στην ουσία το μήνυμα που έστειλε η Μόσχα ήταν μια πιο νηφάλια επανάληψη των όσων έχει ήδη πει και η σημείωση ότι δεν ήταν στόχος να θιχτεί η Ελλάδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πάντως «πολύ καλό» το γεγονός ότι από την πλευρά της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξαν χαμηλοί τόνοι και προσεκτικές διατυπώσεις στο θέμα των ελληνορωσικών σχέσεων, δείχνοντας ένα επίπεδο πολιτικής συνεννόησης στα εθνικά θέματα.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Κοτζιάς ξεκινώντας επιχείρησε να στείλει μήνυμα ανάκτησης εθνικής κυριαρχίας τόσο προς Ανατολάς όσο και προς Δυσμάς, ρητορική που έχει όμως ως αποδέκτες τους εν Ελλάδι βραχίονες και όχι τις ηγεσίες λέγοντας:
«Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να στείλει ένα μήνυμα προς Ανατολάς και Δύση, προς όλους τους φίλους μας και μη, ότι για όποιον παραβιάζει τις αρχές της κυριαρχίας και του σεβασμού απέναντί μας θα λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα. Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για εξωτερική πολιτική»,