Βρίθει πολιτικών, διπλωματικών και γεωπολιτικών μηνυμάτων η απόφαση της ΕΕ να διορίσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη στη θέση του Ευρωπαίου πρέσβη στην Ουάσιγκτον.
Κατ αρχήν, η απόφαση αυτή, σηματοδοτεί την αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό και διεθνές status quo, καθώς και του υψηλού επιπέδου των διμερών σχέσεων της Αθήνας με την Ουάσιγκτον.
Η κίνηση αυτή, που έγινε με συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί μια ακόμη ένδειξη στην κατεύθυνση της προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο του Κέντρου και ιδιαίτερα με την αριστερή πτέρυγα του Κινήματος Αλλαγής, αυτή του Γιώργου Παπανδρέου.
Παράλληλα, η ΕΕ με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζει τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, σε μια ταραγμένη περίοδο και προσδοκά τη βελτίωση των διαύλων επικοινωνίας σε κεντρικό επίπεδο, που συνεπάγεται ότι και η Ουάσιγκτον είναι θετικά διακείμενη τόσο προς το πρόσωπο, όσο και προς το ρόλο που αποδίδεται στην Αθήνα.
Ο 56χρονος Ελληνας πολιτικός, ο οποίος από το 2013 είναι ειδικός εντεταλμένος της Ενωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα βρεθεί στην υψηλότερη διπλωματική θέση της Ε.Ε., την πλέον ενδιαφέρουσα στιγμή για τις διατλαντικές σχέσεις, λόγω του τεταμένου κλίματος με την Ουάσιγκτον.
Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι πρότεινε χθες τον κ. Λαμπρινίδη για τη θέση αυτή προς αντικατάσταση του Ιρλανδού πρέσβη Ντέβιντ Ο’ Σάλιβαν, ενώ ο επίσημος διορισμός του αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Ο επικεφαλής της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον είναι συνήθως διπλωμάτης και στις σπάνιες περιπτώσεις που η συγκεκριμένη θέση δόθηκε σε πολιτικό πρόσωπο αφορούσε μέχρι στιγμής μόνον πρώην πρωθυπουργούς, γεγονός που κάνει τον διορισμό του κ. Λαμπρινίδη ιδιαίτερα σημαντικό.
Ο κ. Λαμπρινίδης, παρά το χαμηλό προφίλ που διατηρεί, ασχολείται με την πολιτική από το 1994, ξεκινώντας ως ειδικός σύμβουλος του τότε υφυπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα υπουργού Παιδείας Γιώργου Παπανδρέου κατά το διάστημα 1994-1996. Το 1996 ήταν διευθυντής του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου.
Την περίοδο 2004-2009 υπήρξε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο.
Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών για έξι μήνες το 2011 και το 2012 επέστρεψε στις Βρυξέλλες, όπου και διορίστηκε πρώτος ειδικός εντεταλμένος της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο κ. Λαμπρινίδης δεν είναι ξένος στις ΗΠΑ, καθώς, εκτός από τις σπουδές του σε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Amherst College και το πτυχίο Νομικής που πήρε από το Yale Law School, εργάστηκε από το 1988 έως και το 1993 ως δικηγόρος στην Oυάσιγκτον στην εταιρεία Wilmer, Cutler & Pickering με εξειδίκευση στο διεθνές εμπόριο και στις διεθνείς διαιτησίες.
Kατά τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο ανέλαβε σειρά από διαπραγματεύσεις με τις HΠΑ, όπως αυτή για την ανταλλαγή πληροφοριών επιβατών, αλλά και τραπεζικών δεδομένων.