Αίσθηση ακροβάτη που ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, δίνει με συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς όπως επισημαίνει -χωρίς να ερωτηθεί- καίριας σημασίας είναι η διατήρηση της συνοχής και του φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού της ΝΔ, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κυρώσει αλλά θα εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον αυτή ψηφιστεί.
Με τον τρόπο αυτό ο αρχηγός της ΝΔ στέλνει αφενός ξεκάθαρο μήνυμα στους εταίρους της χώρας, ότι το κράτος έχει συνέχεια, πλην όμως καθιστά σαφές ότι σε περίπτωση εκλογών πριν την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή και επικράτησης της ΝΔ στις εκλογές, η συμφωνία θα ακυρωθεί.
ΕΡ: Ο κ. Τσίπρας κατέληξε σε μία συμφωνία για ένα ζήτημα που ήταν αντικείμενο διαμάχης εδώ και 25 χρόνια. Έτσι ο βόρειος γείτονας σας θα ονομάζεται στο εξής Βόρεια Μακεδονία. Όμως, ο δεξιός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τη συμφωνία και για αυτό είναι και τόσο επισφαλής. Ακόμα και εσείς, εναντιώνεστε στη συμφωνία την οποία η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε ιστορική καθ’ότι ανοίγει το δρόμο στα Σκόπια για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πως μπορείτε να εξηγήσετε τη στάση σας στους Ευρωπαίους Εταίρους σας;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:
ΑΠ: Έχω καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρώ καλή αυτή τη συμφωνία. Η Νέα Δημοκρατία θα την καταψηφίσει, όποτε κι αν αυτή έρθει προς ψήφιση. Αλλά προφανώς οφείλω να τη σεβαστώ ως εθνική δέσμευση της Ελλάδας εφόσον αυτή κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη όμως, σε μια τόσο ευαίσθητη εθνική συγκυρία αποκαλύπτουν διεθνώς την “αχίλλειο πτέρνα” τόσο του ιδίου, όσο και του ελληνικού πολιτικού συστήματος και δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το έναυσμα για νέες προσπάθειες παρέμβασης ξένων στην ελληνική πολιτική σκηνή, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική σταθερότητα.
Ο δημοσιογράφος, όμως, πιέζει για να πάρει καθαρή απάντηση,
ΕΡ: Θα προτιμούσατε να γίνουν οι εκλογές μετά την κύρωση της συμφωνίας;
…και ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει:
ΑΠ: Όχι. Αλλά αν είχαμε διαπραγματευθεί εμείς, θα αναζητούσαμε διαφορετική λύση. Η Κυβέρνηση έχει παραχωρήσει στον βόρειο γείτονα μας κάτι που καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν θα διανοούνταν να κάνει: να αναγνωρίσει «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα» παρά το γεγονός ότι η χώρα θα ονομαστεί «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό είναι παράδοξο.
Αίσθηση προκαλεί όμως και μια ακόμη θέση που διατυπώνει ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διαφωνεί με τη διενέργεια Δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό, επισημαίνοντας ότι θεωρεί ότι η Βουλή αποφασίζει για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που συνεπάγεται ότι αναγνωρίζει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης να το πράξει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε όμως -ειρήσθω εν παρόδω- και για το ενδεχόμενο Δημοψηφίσματος, όπου αφού αναφέρεται σε αυτό που θα πραγματοποιηθεί στην πΓΔΜ, διευκρινίζει -χωρίς να ερωτηθεί- ότι:
Στη γειτονική μας χώρα θα γίνει δημοψήφισμα και πιστεύω ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή. Στην Ελλάδα το δημοψήφισμα δεν θα είχε καμία τύχη [να περάσει η συμφωνία].
Να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλω να γίνει δημοψήφισμα διότι πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίζει για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. Ο κ. Τσίπρας δεν μας συμβουλεύτηκε ούτε σε αυτήν την περίπτωση. Θέλει να χρησιμοποιήσει το σκοπιανό για να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία αλλά εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι του.
Τέλος, εντύπωση προκαλεί μια αποστροφή του λόγου στην κατακλείδα απάντησης για το Σκοπιανό όπου δηλώνει ότι:
Είναι σημαντικό για το μέλλον της Ελλάδας η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει ενωμένη και σύντομα να συγκροτήσει μια σταθερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.
Από την απάντηση φαίνεται ότι αμφισβητείται τόσο η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, όσο και ο φιλοευρωπαϊκός προσανατολισμός της και ως εκ τούτου ο πρόεδρος του κόμματος αισθάνεται αναγκασμένος να στείλει μηνύματα προς την Ευρώπη.
Αν μάλιστα αυτά αναγνωστούν υπό το πρίσμα της μη-κύρωσης αλλά τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, τότε δημιουργείται η αίσθηση ότι ενδεχόμενες εκλογές πριν την κύρωση της συμφωνίας θα δοκίμαζαν τη συνοχή και τον προσανατολισμό της ΝΔ.