Κινδύνους και αντιξοότητες για την Ευρωζώνη εντοπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κυρίως στο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, τη στασιμότητα στο μέτωπο του Brexit, ενώ επισημαίνει και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την ουσιαστική επίλυση του ζητήματος του υπερβάλλοντος χρέους σε χώρες του Νότου, γεγονός που καθιστά την Ευρωπαϊκή περιφέρεια και ιδιαίτερα το Νότο, ευεπίφορο σε κρίσεις και εξωτερικές παρεμβάσεις.
Όπως επισημαίνει στην έκθεσή του, για τις 19 χώρες της Ευρωζώνης, ενόψει της Συνόδου στο Μπουένος Άιρες, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι:
«H ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, διευρυμένη και φιλική προς την αγορά εργασίας, αλλά ταυτόχρονα οι κίνδυνοι αυξάνονται»
Το Ταμείο εντοπίζει ως σημείο καμπής την επιβολή δασμών στο αλουμίνιο και τον χαλκό, ενώ ακολουθούν οι επαπειλούμενοι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και η δεδηλωμένη πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ α αμφισβητήσει το εμπορικό status quo.
Από την άλλη πλευρά, παρά τη Λευκή Βίβλο της Μέι, το ΔΝΤ εντοπίζει στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις, λόγω των πολύπλοκων ισορροπιών στη Μεγάλη Βρετανία, αναδεικνύοντας πλέον τον κίνδυνο μίας άτακτης εξόδου».
Κάνοντας ειδική αναφορά στο Brexit, ξεκαθάρισε ότι ένα «σκληρό Brexit» θα έχει συνέπειες όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και για τους εναπομείναντες 27 της Ε.Ε. Βέλγιο, Ολλανδία και Ιρλανδία θα είναι οι χώρες, οι οποίες θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες, έσπευσε να προσθέσει.
Παράλληλα, το ΔΝΤ στιγμάτισε και την αδράνεια ως προς το δημόσιο χρέος, το οποίο αποτελεί έναν «αξιόλογο μελλοντικό κίνδυνο».
«Παρά την ισχυρή ανάπτυξη, το δημόσιο χρέος έχει περιοριστεί ελάχιστα στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, με τα δημοσιονομικά περιθώρια να καθίστανται ανεπαρκή, σε περίπτωση ενός νέου σοκ» εξήγησε, αναλυτικά.
Για το 2018, το Ταμείο αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 2,2%, ενώ για το 2019, προσδοκά αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9%, προτού υπάρξει και νέα επιβράδυνση στο 1,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.