Προβληματισμό στο εσωτερικό της Ελλάδας και διεθνώς προκαλεί η ενίσχυση της εκλογολογίας, αφενός γιατί αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εκπλήρωση του προγραμματισμού του οικονομικού επιτελείου και αφετέρου γιατί μπορεί να στερήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού στην περίπτωση που το Μαξίμου προκρίνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Το ζήτημα των πρόωρων εκλογών και ο χρόνος τέλεσής τους εξετάζονται διαρκώς από τα κομματικά επιτελεία, ωστόσο, σε αυτή τη φάση τόσο το Μαξίμου όσο και τα πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διεξάγουν εντατικές ασκήσεις, καθώς από τη μια επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν την έξοδο από το Μνημόνιο και αφετέρου να πιέσουν για την εδραίωση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ γειτονικών -πολιτικά- χώρων, στη βάση των εθνικών θεμάτων και της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Αν και από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαψεύδονται μετ επιτάσεως τα σενάρια πρόωρων εκλογών, η αύξηση της πολιτικής διαφήμισης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook τις τελευταίες ημέρες αποτελεί ένδειξη στην κατεύθυνση των εκλογών.
Αρνητική είναι και η προδιάθεση εταίρων και συμμάχων απέναντι στην προοπτική πρόωρων εκλογών, καθώς η ενίσχυση της πολιτικής αβεβαιότητας και με τα εθνικά θέματα ανοιχτά θα οδηγήσει σε αύξηση του conrty risk, υποσκάπτοντας την προοπτική εξόδου στις αγορές.
Παρ’ όλα αυτά. σενάριο των πρόωρων εκλογών έρχεται κι επανέρχεται στο τραπέζι είτε λόγω των εντάσεων που πυροδοτούνται από το Σκοπιανό, είτε στο πλαίσιο κομματικών στρατηγικών για την ενίσχυση των συσπειρώσεων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο έχει νόημα μόνο αν η προοπτική άμεσων πρόωρων εκλογών είναι υπαρκτή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οδηγεί σε υπερέκταση, πολυδιάσπαση και εξάντληση του πολιτικού προσωπικού.
Οι έως τώρα πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, με αφορμή το Σκοπιανό δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν την απαιτούμενη δυναμική που θα παρασύρει τα μεγάλα κόμματα σε επαναπροσδιορισμό της πολιτικής τους ταυτότητας, ενώ η συζήτηση πολιτικών συμμαχιών και συγκλίσεων παραμένει παγωμένη.
Η διάσπαση του ΚΙΝ.ΑΛ, με την αποχώρηση του Ποταμιού, δεν οδήγησε στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών ανασύνθεσης, ενώ οι κλυδωνισμοί από το ΚΙΔΗΣΟ συνεχίζονται. Αντιστοίχως παρά τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, η προοπτική ενός νέου φορέα σε αυτό τον χώρο παραμένει περιορισμένη, ακόμα και σε σενάριο απλής αναλογικής.
Η ενίσχυση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών ακριβώς μετά τις νέες διαψεύσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ανησυχεί την κυβέρνηση, η οποία από χθες προσπαθεί να πείσει ότι το πακέτο φοροελαφρύνσεων και παροχών που ετοιμάζεται για τη ΔΕΘ, δεν σχετίζεται με το προεκλογικό κλίμα που επικρατεί.
Δημοσκοπικά, πάντως, όταν εντείνονται τα σενάρια εκλογών, τότε οι όποιες πολιτικές κινήσεις καταγράφονται πιο ρεαλιστικάμε την προοπτική να εμπεδωθούν στη συλλογική μνήμη και συνείδηση, στρατηγική όμως που έχει πολλά βραχυχρόνια ρίσκα για να επιλεγεί σε μια περίοδο που η εμπέδωση του αισθήματος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας βραχυχρόνια είναι το κλειδί για την αποδέσμευση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.
Πολιτικά, το σενάριο εκλογών τον Σεπτέμβριο θα προκαλούσε έντονους κλυδωνισμούς σε όλους τους πολιτικούς χώρους, καθώς το Σκοπιανό θα ανέβαινε στην ατζέντα και η ΝΔ ως εν δυνάμει κυβέρνηση θα πιεζόταν από το διεθνή παράγοντα να ξεκαθαρίσει τη θέση της, που θα την έφερνε αντιμέτωπη με το δίλημμα ρήξη με τη διεθνή κοινότητα ή με τη βάση.
Υπ αυτή την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ωφελημένος καθώς θα αποσταθεροποιούσε τη ΝΔ μ κόβοντας τη δυναμική αυτοδυναμίας και θέτοντας την ηγεσία της σε τροχιά σύγκρουσης με το διεθνή παράγοντα. Παράλληλα, θα έθετε διαχωριστικές γραμμές για τις προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις και θα επέτρεπε τη συγκρότηση μετώπων, τα οποία θα δρούσαν συγκολλητικά και θα απέτρεπαν εκροές ψηφοφόρων.
Έντονη, αλλά χωρίς ιδιαίτερη βάση ιστορικά, είναι και η αναζήτηση του όρου εκλογές στο internet, σύμφωνα με τα webtrends της Google. Ωστόσο η κάμψη που παρατηρείται τώρα, κινείται σε μοτίβο που προσομοιάζει το αντίστοιχο στα τέλη του 2014, πριν εκλογές του 2015 και στα μέσα του 2015 πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Σημειολογικά, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας, τον Σεπτέμβριο του 2015 αφού είχε συνθηκολογήσει, έθεσε στην κρίση του ελληνικού λαού το νέο Μνημόνιο που υπέγραψε. Αντιστοίχως, θα μπορούσε να θέσει σε δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογές το σχέδιο για την επόμενη ημέρα και το Σκοπιανό. Με τον τρόπο αυτό θα πυροδοτούσε μια άνευ προηγουμένου πόλωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, επ αφορμής του Μμνημονίου, το 2015, αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η συνιστώσα της ΛΑΕ, οδηγώντας σε συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Τώρα, εξαιτίας του Σκοπιανού έχουν δηλώσει ότι θα αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να αναζητήσει πιο συγγενείς πολιτικά χώρους.
Επικοινωνιακά, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως χρόνου εκλογών, ετοιμάζουν ένα μπαράζ δράσεων και ενεργειών για να εμπεδωθεί στην κοινωνία και να κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά η έξοδος από το Μνημόνιο και το νέο πρόγραμμα κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάπτυξης που έχει καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο, στη βάση της ενίσχυσης της πολιτικής ευελιξίας.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα μέτρα για την αναβολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, η συζήτηση για αναβολή περικοπής των συντάξεων και το πακέτο στοχευμένων μέτρων κοινωνικής πολιτικής, που αναμένεται να εξαγγελθεί στη ΔΕΦ.
Στον διεθνή Τύπο, εμφανίζονται ήδη δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να κλείσει την τετραετία όπως δεσμεύεται δημοσίως, επειδή θα έχει προηγηθεί η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και αν συμβεί αυτό, οι ΑΝΕΛ έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία. Η κυβέρνηση επιμένει να διακινεί ότι ακόμα και αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή με τη συμβολή του Ποταμιού και βουλευτών από άλλα κόμματα.
Τέλος, υπάρχει πάντα το σενάριο της δομικής αναπροσαρμογής του κυβερνητικού σχήματος εν λειτουργία, ήτοι της αλλαγής κυβερνητικού εταίρου κατά τη διαδικασία ψήφισης του Σκοπιανού, ή έστω τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με ψήφο ανοχής, αφού υπερψηφιστεί από το Ποτάμι και μέρος του ΠΑΣΟΚ η Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι αποφάσεις, αν και κυοφορούνται επί μακρόν, θα ληφθούν ad hoc μετά τον Αύγουστο και εφόσον καταγραφούν οι πρώτες αντιδράσεις στην έξοδο από το Μνημόνιο και ενόψει της ΔΕΘ.