Νέο κύμα ανασφάλειας στα Βαλκάνια γεννά η συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Τάκερ Κάρλσον, στο Fox News, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ όχι μόνο αμφισβήτησε ευθέως τη δομή και το καταστατικό του NATO, αλλά παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίζουν χώρες που δεν πληρώνουν.
Η τοποθέτηση αυτή, του Ντόναλντ Τραμπ, έρχεται προς επίρρωση της ανατροπής του γεωπολιτικού status quo, την οποία σηματοδότησε με τη στάση του στο Ελσίνκι, δίπλα στον Βλάντιμιρ Πούτιν, την επίθεση στην ΕΕ και τους υπερεθνικούς και διακρατικούς θεσμούς.
Ο παρουσιαστής χρησιμοποίησε ως χώρα αναφοράς το “μικρό” Μαυροβούνιο, που είναι η νέα και μικρότερη χώρα της Συμμαχίας, η εισδοχή της οποίας αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η Μόσχα χρηματοδότησε ακόμη και πραξικόπημα, το οποίο αποτράπηκε. Ενώ όπως ισχυρίζεται η Ρωσία η γεωπολιτική αξία του Μαυροβουνίου είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της χώρας, αυτός ήταν άλλωστε και ο βαθύτερος λόγος της αυτονόμισής του από τη Σερβία, ώστε να μπορέσει η Δύση να το θέσει ευκολότερα υπό τον έλεγχό της.
Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε απαξία έναντι των χωρών της Συμμαχίας που ενδεχομένως να κληθούν να προστατεύσουν οι ΗΠΑ, βάσει του άρθρου 5 του καταστατικού, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση αναδίπλωσης της υπερδύναμης, σε μια στιγμή που η Ρωσία έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι έχει σχέδιο επέκτασης της επιρροής της.
Εντύπωση προκάλεσε μάλιστα μια αποστροφή του λόγου του:
“Ξέρετε, το Μαυροβούνιο είναι μια πολύ μικρή χώρα με πολύ δυνατούς ανθρώπους… μπορεί να γίνουν επιθετικοί, και… συγχαρητήρια είστε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη από το CEDEM Monitor τον Μάιο δείχνει ότι το 47% των πολιτών στο Μαυροβούνιο είναι κατά της ένταξης στο NATO και το 45% υπέρ. Σε ένα όσο πολωμένο και αντιφατικό κλίμα, με τη Ρωσία να παραμονεύει, οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ μπορούν εύκολα να βάλουν φωτια, η οποία, όπως συμβαίνει πάντα στα Βαλκάνια θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή.
Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουν επιπτώσεις και στο Σκοπιανό, καθώς η πΓΔΜ μόλις έλαβε πρόσκληση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ ποντάρει στο χαρτί του NATO για να κερδίσει το Δημοψήφισμα, τη στιγμή μάλιστα που η ΕΕ μετέθεσε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα χρόνο.